2024. május 5. - Györgyi

AZ MSZP a mélygarázs-ügyre kíváncsi

Az esztergomi mélygarázsvásárlások iránt érdeklődik a szocialista Szabó Zoltán, aki szerint az önkormányzat az eredetileg meghirdetett eladási ár többszörösét fizeti ki a parkolóhelyekért.
2009. szeptember 2. szerda 11:57 - HírExtra
Az MSZP országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: a Giegler Kft. 200 millió forintért vásárolt meg az esztergomi önkormányzattól egy telket, hogy mélygarázst építsen rajta, amelyet az önkormányzat 1,4 milliárd forintért vásárolt vissza. Az önkormányzat "nem is arany-, hanem gyémántáron" lett tulajdonosa a mélygarázsoknak - fogalmazott.

Az MSZP honlapján nyilvánosságra hozandó igazságügyi értékforgalmi szakértő értékbecsléséből idézve Szabó Zoltán azt mondta, a mélygarázsban egy gépkocsibeálló értéke 1 millió és 1 millió 250 ezer forint közzé tehető, Esztergom azonban a több mint 300 helyet darabonként négymillió forintért vásárolta meg.

Az MSZP-s politikus szerint a beruházás megtérülésével kapcsolatban készült költséghaszon-elemzés alapján a város jó üzletet kötött, hiszen akár ötven százalékos kihasználtság esetén is már az ötödik évtől 310 millió forintos bevétele lesz.

A képviselő úgy vélte, "apró szépséghiba" a történetben, hogy ehhez a bevételhez nappal óránként 320 forintos, éjszakánként óránként 120 forintos parkolódíjat kell beszedni.
Hozzátette: ma a díj ennek a fele, illetve kétharmada, nappal óránként 150 forint, míg éjszaka óránként 80 forint.

Szabó Zoltán ismertetett egy másik mélygarázsvásárlást is, amelyről már döntött az önkormányzat, de a szerződés még nincs aláírva.

Az eladó 2,5 millió forintért hirdetett meg egy parkolóhelyet, a város vesz is 55 darabot, amelyekért 137,5 millió forintot kellene fizetnie. Már ha a mélygarázsokat értékesítő cég egyik vezetőjének felesége nem Meggyes Tamás fideszes polgármester feleségének barátnője lenne, a város így kétszer annyit, 277,2 millió forintot fog fizetni - fogalmazott.

Szabó Zoltán azt mondta, az értékforgalmi szakértő becslése szerint ez az ár vetekszik a budapesti Gresham Palota mélygarázsainak árával. A képviselő szerint a fennmaradó 83 garázshely ára az eredetileg meghirdetett összeggel számolva 207,5 millió forint lenne, de Esztergomnak 348,6 millió forintot kell fizetnie.

Hozzáfűzte: azokat a garázshelyeket tehát, amelyeket a tulajdonos eredetileg összesen 345 millió forintért hirdetett meg, a város 625,8 millió forintért vásárolja meg.

Az MSZP politikus szerint Fót, Nagykanizsa, a XVI. kerület és Fejér megye után Esztergomban is működik "a narancssárga pénzszivattyú", ezért jó lenne tudni, hova kerül a pénz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását