2024. május 2. - Zsigmond

Melegfelvonulás 2009: álljon meg a menet?!

Wertán Zsolt Fidesz-KDNP-s terézvárosi- és fővárosi önkormányzati képviselő szerint melegfelvonulásnak nincs helye Budapesten. Szerinte Draskovics Tibor óriásit hibázott, mikor politikai nyomást helyezett a rendőrségre, hogy az engedélyezze a rendezvényt
2009. szeptember 1. kedd 16:45 - Nagy András

Ezt úgy értsem, hogy most mint terézvárosi képviselő áll a nyilvánosság elé?

Wertán Zsolt
1969-ben született. Nős, feleségével és két gyermekével él Budapesten, Terézvárosban. Az érettségit követõen a BME Gépészmérnöki Kar Gépgyártástechnológia szakon 1996-ban végzett. 2001-ben posztgraduális képzésen diplomát szerez a BKE Vállalatgazdálkodási szakán. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Egyesület alapító elnöke. Terézváros Képviselõ Testületének 2002. óta tagja, szakterületei: a vagyongazdálkodás és szociális kérdések. A Fõvárosi Önkormányzat képviselõje, a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság, valamint a VEÖB tagja.
forrás: kdnp.hu
Igen, bár ha már itt tartunk, fővárosi önkormányzati képviselőként is lenne egy apró megjegyzésem. Az Andrássy úton tegnap kezdődött volna egy csatornafelújítási beruházás, amely a központból egészen a Városligetig húzódott volna. Ezt Demszky Gábor csak úgy engedélyezte, hogy egy héttel később, szeptember 7-től kezdődhetnek a munkák. Ezt a döntését nyilvánvalóan a melegfelvonulás miatt hozta meg a főpolgármester.

Én úgy gondolom, hogy akkor, amikor egy EU-finanszírozott csatornaberuházás halasztódik egy problémás demonstráció miatt, akkor semmiképpen sem beszélhetünk felelős városvezetésről. Épp most buktunk 60 milliárdot a 4-es metrón. Nem kéne újabb EU-s pénzektől elesni.

Nem gondolja, hogy az elmúlt két év atrocitásaiból kiindulva igenis indokolt a rendőrség fokozott elővigyázatossága? Az Andrássy utat övező utcák lezárására például azért van szükség, hogy az idén is tojásokkal készülő szélsőjobbos csoportokat dobótávolságon kívül lehessen tudni.

Az elővigyázatosság nagyon indokolt, ezzel teljesen egyetértek. Csakhogy ebben az esetben arra van szükség, hogy több tízmillió forintért mozgósítsuk a rendőrséget, hanem, hogy olyan területre vigyük a rendezvényt, ahol a biztosítása megoldható.

Például Terézvároson kívülre?

Nézze, ennek eldöntése nem az én dolgom. Ezt a rendezvény szervezőinek, lebonyolítóinak és a rendőrségnek kell egyeztetni. Én csak azt tudom, hogy a jelenlegi helyszín alkalmatlan.

2002 óta tagja a Terézvárosi Önkormányzatnak. A melegfelvonulást 2001 óta minden évben az Andrássy út érintésével rendezik meg. Egészen 2007-ig nem volt probléma a menettel. Ön szerint mi az oka annak, hogy két-három éve így felkorbácsolódtak az indulatok a felvonulás körül? Hiszen tulajdonképp a kordonokra is a rendzavarók miatt van szükség…

Az LMP is szolidarít
A Lehet Más a Politika (LMP) szolidaritásáról biztosítja a szombati Meleg Méltóság Menet résztvevőit, akiket erőszakos támadással fenyegetnek, és kiáll a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) polgárok emberi méltósága mellett.
forrás: OS
Való igaz, hogy mindössze néhány éve kezdődtek a gondok. De hát nincs mit csodálkozni ezen akkor, amikor a VI. kerület polgármestere egyáltalán nem szólal meg az ügyben, nem emeli fel a szavát a kerületi polgárok érdekében, sőt, pénteken elhagyja a fővárost, hogy Dunakeszin töltse a hétvégét.

Egyéb, az Andrássy úton tartott rendezvények alkalmával is felemeli a hangját? A Crtitcal Mass is minden évben az autók elől lezárt Andrássy úton gurul végig…

Tavaly ősszel, amikor három napra lezárták az utat többek között a kerékpáros felvonulás miatt, szintén kiálltam a lakók érdekében.

Most mint kereszténydemokrata politikust kérdezem: mi a véleménye arról hogy Nyugat-Európában a kereszténydemokrata pártok vezetői egy emberként állnak ki a melegek jogaiért? Angela Merkel, Németország kereszténydemokrata kancellárasszonya például rendszeres résztvevője a berlini melegfelvonulásnak.

Nézze, azért külön kell választani a nyugat-európai melegfelvonulásokat attól a rendezvénytől, ami most szombaton készül itt az Andrássy úton. A hétvégén az én olvasatomban nem egy melegfelvonulást akarnak rendezni a melegek jogaiért, hanem egy alapvetően provokatív eseményt.

Ne felejtsük el, hogy az elmúlt évben is enyhén alulöltözött hölgyek mutatkoztak bibliával a kezükben, és a feszületet meggyalázva mutogatták magukat. Én úgy gondolom, hogy ennek nincs helye és nem hiszem, hogy Angela Merkel ezt demonstrációt védené. A melegjogi kérdés ettől a mostani rendezvénytől teljesen független.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását