Melegfelvonulás 2009: álljon meg a menet?!

Wertán Zsolt Fidesz-KDNP-s terézvárosi- és fővárosi önkormányzati képviselő szerint melegfelvonulásnak nincs helye Budapesten. Szerinte Draskovics Tibor óriásit hibázott, mikor politikai nyomást helyezett a rendőrségre, hogy az engedélyezze a rendezvényt

Képviselő úr, mit sérelmez tulajdonképpen az idei melegfelvonulás kapcsán?

A hatodik kerület egy nagyon kedvelt rendezvényhelyszíne a fővárosnak. Most szombaton lesz azonban esedékes a meleg büszkeségről szóló rendezvény, amely szerintem alapvetően egy komoly rendőri hiba miatt lett engedélyezve. A rendőrségnek ugyanis nem lett volna szabad hozzájárulnia ennek a megtartásához.



Miért?

A világ a melegekkel van
Közös nyilatkozatban állt ki tizenhárom ország budapesti nagykövetsége a melegfelvonulás mellett. "Támogatásunkról és szolidaritásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséget. Támogatjuk, hogy e hagyományos rendezvényen békésen és a törvényeket betartva felvonulhassanak annak érdekében, hogy véget vessenek az őket érintő kérdések körüli csendnek"- közölték. A levél aláírói: az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Csehország, Dél-Afrika, Franciaország, Görögország, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia, Norvégia, Spanyolország, Svédország és Szlovénia.
forrás: Népszabadság
Azért, mert nem tudja hozzá biztosítani a feltételeket. Pontosabban csak úgy tudja biztosítani, hogy azzal több mint tízezer ember alkotmányos alapjogát, jelesül a szabad mozgáshoz való jogát sérti. Most ugyanis úgy néz ki, hogy az Andrássy utat elejétől a végéig lezárják, ami épp húsz évvel a vasfüggöny lebontása után igen érdekes aspektusba helyezi az egész rendezvényt, hiszen Terézvárost így kelet-nyugati vonalban kettévágják. Ám ennyivel nem elégszik meg a rendőrség, hiszen a sugárúttal párhuzamos kisutcákat is le fogják zárni, több mint 450 társasház, 12000 lakóját hozva ezzel lehetetlen helyzetbe.

A rendőrségi nyilatkozatok úgy szólnak, hogy a rendőrség biztosítani fogja a környéken lakók szabad ki-be járását.

Bár a rendőrség valóban azt írta egy nyilatkozatában, hogy a jogszerű behajtást és a lakóépületekbe való zavartalan bejutást garantálja, mi már nem hiszünk ebben a tavalyi "Tarka Magyar" demonstráció óta, amit a rendőrség a mostanihoz hasonló módon bonyolított le. Akkor szinte könyörögni kellett, hogy a saját házunkba beengedjenek. Azt gondolom, hogy egyáltalán nem méltányos egy néhány száz főt megmozgató rendezvény miatt tízezrek érdekeit sérteni.

Van-e felelős, és ha igen, ki?

Alapvetően nem a rendőrség a hibás a kialakult helyzetért, hanem Draskovics Tibor rendészeti és igazságügyi miniszter, aki korábban kifejtette, hogy messzemenően támogatja a rendezvényt. Ezek után a rendőrség nem tehette meg, hogy nem engedélyezi azt, tehát gyakorlatilag politikai nyomásra történt minden. Ez szerintem elfogadhatatlan és hihetetlen szakmai hiba volt a Draskovicstól.

Tehát ha jól értem, az a fő problémája a melegfelvonulással, hogy nem lehet megfelelő módon lebonyolítani. Egyéb kifogások?

Nézze, sok probléma van ezzel a rendezvénnyel. Az én pártom tavaly kiadott egy sajtóközleményt a rendezvény tartalmára vonatkozóan, én az abban foglaltakkal egyetértek, de azzal a részével az ügynek most nem kívánok foglalkozni.