2024. május 23. - Dezső

Támadnak a bőregerek

Eljön az éj leple. Felnézel az égre és suhanó árnyakra leszel figyelmes. Megborzong a hátad. Mik ezek? Egyre több repked belőlük. Jobban szemügyre veszed őket. Igen, ezek az ocsmány denevérek.
2009. augusztus 31. hétfő 14:19 - Kanizsai Ádám
Hazánkban nem kevesebb, mint 28 denevérfaj található. Európában, hazánkban elsőként lett védett faj, pontosan 108 éve. És így is a hazai denevérállomány hivatalos források szerint az utóbbi 40-50 évben egytizedére csökkent. A barlangokban. De mi van a városokkal? Ha ott is ez a helyzet, akkor nem pontosak a számítások, vagy csak és kizárólag engem követnek. Csupán ez a kettő lehet racionális magyarázat.

Tapasztalatom szerint minden város színültig van velük. A panelházak réseibe nem a fecskék költöznek többé, hanem a szőrös szárnyas szörnyetegek. Ahogy sötétedik, megjelennek és jóformán hajnalig el sem tűnnek. Nem csupán pár egyedről van szó, tömegekben lepik el a csillagfátyolos estét.

Elképzelek egy romantikus estét kedvesemmel a városban, amit merő véletlenségből, egyszer nem az utcazaj, nem a részeg tinédzserek, hanem a denevérek vinnyogása és idétlen szárnycsapkodása tesz tönkre. Nem is csupán képzelgés ez.

Kit érdekelnek a közhelyek a vérszívásról, hajba akaszkodásról? Csupán az a pár tényező érdekel, melynek valóságtartalma megkérdőjelezhetetlen. Többek között, hogy miért ennyire használhatatlan a tájékozódóképességük. Gyerekkoromban számtalan történetet hallottam és tudományosnak tűnő gyermekkönyvben olvastam – sőt iskolában is tanultam –arról, hogy a denevérek bizony igen jól tájékozódnak az ultrahang segítségével. De mindig felmerült bennem a kérdés, amikor az iskola épületének falára felkenődve és alatta véresen fetrengve, vinnyogva láttam őket, hogy vajon mennyire mondtak igazat ezzel kapcsolatban. Szerintem semennyire.

Ennek fényében érthető, ha zavar, hogy a talajtól másfél méterre, a fejemtől gyakran csupán 10-20 centiméterre repülnek el. Nem félek, hogy belekapaszkodnak a hajamba (nekem épp nincs is sok), vagy kikaparják a szemem. Egyszerűen nem szeretném, hogy a fejemre kenődjenek.

A denevérek hangját az emberi fül nem fogja fel -olvasható néhol. Frászt, mert csak az általában tájékozódásra használt ultrahangot nem hallja - a kommunikációs frekvenciát viszont igen! Minden nap hallhatom őket vinnyogni a panelek réseiben, a levegőben, szinte mindenütt a városokban. Nem is tudnám semmihez sem hasonlítani ingerültségkeltését.

És ez még mindig semmi. A legjobb, hogy egyszerűen berepülnek a lakásba. A jó tájékozódás! Életem folyamán eddig minden lakhelyembe betévelyedtek legalább egyszer. De nem csupán egy darab. Volt, hogy egyszerre három kuporgott a beépített (!) erkélyen. Azért ember legyen a talpán, aki csak úgy megragadja és kihajítja őket. Nem vagyok egy finnyás gyerek, de a denevér érintése azért tőlem is távol áll.

Persze a denevérek hatalmas segítséget is nyújtanak. A környezetünkbe olyan kellemetlenkedőktől szabadítanak meg, mint például a szúnyog. Na persze! Hiába találkozom százezres, milliós nagyságrendű denevér kolóniákkal, a vérszívók száma csak nem csökkent az idén. Sőt! Annak ellenére, hogy szakértők szerint a fecskék nem befolyásolják szúnyogok mennyiségét, szerintem van összefüggés. Idén nagyon kevés fekcse jött vissza Magyarországra, ellenben rendkívül sok szúnyog volt.

Hozzátenném, hogy ezeknek a denevér-fajoknak hazánkban gyakorlatilag természetes ellensége sincs. Csupán az ember. A természetes élőhelyeik elvesztése miatt kerülnek közvetlen kapcsolatba velünk. Ők még tudják tartani az iramot. Csak ne lennének ennyire idegesítőek és undorítóak!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását