2024. május 19. - Ivó, Milán

Merkel a világháborúról

A német kancellár elismerte azt a bűnt, amelyet hazája a II. világháború 70 évvel ezelőtti kirobbantásával elkövetett.
2009. augusztus 30. vasárnap 20:15 - HírExtra
Vasárnap az interneten közzétett videoüzenetében Angela Merkel a gyász és a fájdalom, valamint a bűnre való emlékezés napjának nevezte szeptember elsejét. "Arról a bűnről van szó, amelyet Németország a II. világháború megkezdésével elkövetett" - hangoztatta a kormányfő. Egyúttal a hála és a bizakodás napjának is nevezte szeptember elsejét, mivel Németország ma barátként és partnerként működhet együtt Európa többi országával.

A megbékélés jelének minősítette, hogy a lengyel kormányfő meghívására részt vehet kedden a Gdanskban rendezendő világháborús megemlékezésen.

Üzenetében a kancellár emlékeztetett az Egyesült Államok által finanszírozott Marshall-tervre mint a háború utáni "újjáépítést beindító jeladásra", a német-francia megbékélésre és arra, hogy Németország előtt idővel megnyílt a NATO és az EU kapuja. Mindez azonban csak az ország egyik felének szólt, mert a másik a kommunista diktatúrák rendszeréhez tartozott. Évtizedekbe telt, amíg a hidegháborút sikerült leküzdeni - fogalmazott Merkel.

"Szeptember elsején ezért azokra is gondolunk, akik megmutatták nekünk, németeknek a békés forradalomhoz vezető utat: az 1956. évi magyarországi felkelésre, az 1968. évi prágai tavaszra, a lengyel Szolidaritás létrejöttére és tevékenységére" - hangoztatta internetes videoüzenetében a német kormányfő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. augusztus 30. 20:24
Kiváncsi vagyok,hogy a náci Németország utólsó csatlósa,MAGYARORSZÁG hogyan kiván megemlékezni szept.1-ről?Talán Sólyom Köztársasági Elnök ur is elmegy a Lengyel megemlékezésre?Hiszen Magyarország hadat üzent az akkori összes nagyhatalomnak is,és megtámadtuk a Szovjetuniót.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását