2024. május 19. - Ivó, Milán

Szlovákia kérjen bocsánatot!

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elvárja, hogy Szlovákia kérjen bocsánatot a magyarságot ért sérelmekért; a szervezet péntektől kerjenbocsanatot.hu címmel internetes oldalt indított - közölte Rétvári Bence, az IKSZ elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatón.
2009. augusztus 28. péntek 11:20 - HírExtra
A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője elmondta: a honlapot azért hozták létre, hogy mindenki, aki hangot szeretne adni tiltakozásának a szlovák politikusok magyarságot érintő sértő megnyilvánulásai ellen, az interneten keresztül megtehesse. Az oldalon tiltakozó petíció, szlovák politikusoktól származó idézetek, videók találhatók. Az oldalt felkeresők megírhatják véleményüket a Fico-Slota-Gasparovic-Meciar-féle politikai irányvonalról is.

Rétvári Bence azt mondta, a magyar diplomácia nagy lemaradásban van, míg a szlovák diplomácia sejti, hogy a jövő héten mi fog történni, addig a magyar az előző hét eseményeire reagál, "ezek után kullog".

Kiemelte: a magyar diplomáciától jóval hatékonyabb, erélyesebb fellépést várnak. A kérdésnek az Európai Unió előtt a helye, s ennek tárgyalását Surján László EP-képviselő már kezdeményezte is - hangsúlyozta.

A kereszténydemokrata képviselő szerint 2004.december 5., a kettős állampolgárságról szóló népszavazás óta egyenesen vezettek a folyamatok a mostani a helyzetig. A magyar kormányzat lemondott arról, hogy közjogi eszközökkel védje meg a határon túli magyarságot, ez felháborította a nacionalista erőket a környező országokban, ami a közelmúlt történéseit eredményezte - fűzte hozzá.

Gaal Gergely, az IKSZ alelnöke azt mondta, azzal, hogy Sólyom Lászlót nem engedték be Szlovákiába, nem csak a magyar államfőt, hanem az egész magyarságot súlyosan megsértették.

A szlovák kormányzatnak idén ez már nem az első olyan "arcátlan lépése volt", amivel a válság okozta frusztrációját a magyarokon szeretné kitölteni. Ez botrányos - fogalmazott, hozzátéve: a szlovák kormány ismét bizonyítékát adta annak, hogy távol áll tőle az európai gondolkodás eszménye. Fico és társai botrányos lépésére még az sem lehet magyarázat, hogy Szlovákia az unió legfiatalabb állama - tette hozzá.

A honlapon szereplő tiltakozó petíciót az újságírók előtt elsőként Rétvári Bence írta alá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását