2024. május 20. - Bernát, Felícia

EKF színház nélkül?

Egyre kevesebb az esély a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) 2010-re, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program évére tervezett felújítására, holott a rekonstrukciót nemcsak a rendezvénysorozat sikeresebb lebonyolítása, hanem az épület és technikai felszereltségének romló állapota is indokolná.
2009. augusztus 28. péntek 14:35 - HírExtra
Simon István, a teátrum igazgatási igazgatója az MTI megkeresésére elmondta: a város évekkel ezelőtt még 800 millió forintot költött volna a beruházásra, ez az összeg azonban 500, 300, majd 290 millió forintra csökkent, most pedig már erről sincs szó. Holott Pécs korábbi polgármestere, Tasnádi Péter 2008 elején még arról számolt be, hogy az EKF egyik, korábbi formájában elmaradt projektje, a Nagy Kiállítótér maradványpénzéből fél és egymilliárd forint közötti összeget fordítanak a színház technikai felszereltségének javítására, továbbá a Káptalan utcai szabadtéri színpad rekonstrukciójára.

Kunszt Márta, a baranyai megyeszékhely alpolgármestere a fejlesztés elmaradását a színház napokban tartott évadnyitó társulati ülésén azzal indokolta, hogy a teátrum az egyetlen jelenleg rendelkezésre álló fedett rendezvényhelyszín az EKF programjaihoz, amelyet azonban egy esetleges felújítás időtartama alatt nem, vagy csak korlátozottan lehetne használni.

Simon István megjegyezte, ma már 800 millió forint sem lenne elég a szükséges munkálatok elvégzéséhez, a szakértők annak költségeit 1,2 milliárd forintban állapították meg.

Az igazgató utalt rá: a színház 114 éves épülete 1986 és 1991 között nagyrekonstrukción esett át, akkor Közép-Európa legmodernebb ilyen intézménye volt. Ma beázik, erkélyét a közelmúltban erősítették meg, hogy ne szakadjon le. Világítóberendezései, hangtechnikája és színpadgépezete nemhogy nem követi a fejlődést, olyannyira elavulttá vált, hogy nem felel meg 2010-re tervezett komoly, európai produkciók bemutatásához szükséges feltételeknek.

Simon István szólt arról is, hogy a próza-, balett- és operatagozatot működtető PNSZ hasonló nagyvárosok teátrumaihoz képest kevesebb állami és önkormányzati támogatásból gazdálkodik. Anyagi gondjai miatt szeptemberben arra kényszerül, hogy visszaadja az önkormányzatnak a Tettye városrészben álló színészházát, mert nincs 6-7 millió forintja az épület éves fenntartási költségeire. Az épületben egyébként még a fűtési szezon előtt kazánt kellene cserélni, ez újabb 700 ezer forintba kerülne.

Az igazgató szerint mindez annak tükrében is szomorú, hogy a PNSZ a szakmán belül is magas pozíciót vívott ki magának. Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón öt díjat nyert, köztük a fődíjat az Istenítélet című produkcióért. Emellett a társulata egységes, jó csapatot alkot, melyben fiatalok és idősebbek példásan dolgoznak, s ezt az együttműködést szeretnék fenntartani a jövőben is.

Simon István beszámolt arról, hogy a PNSZ a 2009/2010-es évadban hét nagyszínházi, négy kamaraszínházi és egy stúdiószínházi bemutatót tervez. A nagyszínházban Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című művének musicalváltozata, Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című vígjátéka, Lev Birinszkíj Bolondok tánca című szatírája, Shakespeare III. Richárd című drámája kerül színre. Ezen kívül láthatja a közönség a Giselle című balettet, Donizetti operáját, a Boleyn Annát, valamint műsorra tűznek egy operagálát is az operatagozat fennállásának 50. évfordulójára.

A kamaraszínházban Eugene O'Neill Utazás az éjszakába című drámáját, a Parasztoperát, Neil Simon Pletyka című vígjátékát, és a Jób könyve című táncjátékot mutatják be. A stúdiószínház Sólyom Katalin Lázár Ervin hagyatéka című önálló estjével jelentkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását