2024. május 19. - Ivó, Milán

Minden dióból

Étvágygerjesztőnek diólikör, azután dióleves, zölddió befőtt, dióval ízesített sültek és sütemények hosszú sora várja szombaton Milotán a VIII. Nemzetközi Diófesztivál résztvevőt.
2009. augusztus 27. csütörtök 10:16 - HírExtra
A Szatmári Fesztivál záró rendezvényére a szomszédos Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából is érkezek vendégek, akik szintén elkészítik és kínálják az ottani diós ételeket, italokat - közölte Klapka György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere csütörtökön az MTI-vel.

A diólevest a még nyers, éppen hullani kezdő gyümölcsből készítik a szatmári tájegységben. A dió húsáról lehúzzák a hártyaszerű, kesernyés fedőréteget, hűtőbe rakják, majd a pihentetés után finom levest készítenek belőle egy ősi recept alapján, amelyet ugyan hétpecsétes titokként őriznek, de azért a fesztivál kóstolóinak a helyszínen elárulják.

A diót nagy becsben tartják Milotán, amely a híres M 10-es fajta termőhelye; onnan szaporították el az országban, sőt újabban a környező országokba is viszik.
A gyümölcsnek nem csak a gasztronómiában, hanem a nép gyógyászatban is nagy jelentőséget tulajdonítanak a környék lakói. Szerintük a fa levele és kérge véd a radioaktív sugárzás ellen, olajos illatfelhőjén állítólag nem tud áthatolni semmilyen káros anyag. A diólevélből főzött tea a daganatos betegeken segít, és a hiedelem szerint méregtelenítő hatása van a szervezetben. Mások fiúsító hatást is tulajdonítanak a diónak, a gyermekáldás megalapozójának tartják fogyasztását.

A fesztivál résztvevőit persze nem csak a gasztronómiai és gyógyteakeverék-remekek, illetve szakmai előadások várják Milotán, hanem egész napos kulturális program is. Déli 12.00 órától virradatig szórakozhatnak a vendégek, akik a polgármester reménye szerint ezúttal is tíz-tizenötezren lesznek majd.

A helyi és környékbeli művészeti csoportok mellett koncertet ad a híres Bikini együttes is. A programot a diókopács bál zárja, amelyet a fesztivál helyszínén, a község sportcentrumában lévő, a rendezvény megtartására készített nyitott épületekben tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását