2024. május 7. - Gizella

Hatvan éves a Bábszínház

Megalakulásának hatvanadik évfordulóját ünnepli a Budapest - korábban Állami - Bábszínház társulata, amely szerdán tartja évadnyitó ülését.
2009. augusztus 24. hétfő 14:26 - HírExtra
Október 8-án dupla bemutatóval, a Csizmás Kandúr és a Hárun és a mesék tengere előadásával kezdődik a évfordulós program; a Budapest Bábszínház jogelődje 1949-ben ezen a napon mutatkozott be a közönségnek - közölte Bogácsi Erzsébet, a színház sajtóreferense az MTI-vel.

A Csizmás Kandúr a nagyszínpadon lesz látható; Charles Perrault klasszikus meséjét mai köntösben, rajzfilmek ihlette látványvilágban állítja színre Schneider Jankó. A Játszó-téren mutatják be a Hárun és a mesék tengerét, amelyet Csató Kata rendez.

Salman Rushdie bábszínpadra írott, bunraku bábokkal megelevenedő kalandos történetében a mesemondó Hárun viszontagságok árán szabadítja ki Meseország királylányát. (A bunraku Japán sajátos bábjáték színháza. A bábuk általában 1-1,5 méter magasak, fából készülnek, és közvetlenül kézzel lehet irányítani őket.)

A két bemutató között a színház galériájában a jubileum alkalmából visszatekintő kiállítás nyílik.

Az évforduló tiszteletére az októberi programban azok az előadások kapnak még helyet, amelyek az elmúlt hat évtized legnépszerűbb darabjai voltak.

A gyerekeket 1961-től mulattatják a Misi mókus vándorúton előadásával. Már a Budapest Bábszínház sikerei közül való A legkisebb boszorkány és A szarvaskirály; A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin című Bartók-adaptációk pedig a legrégebbi felnőtt előadásokhoz tartoznak. Csaknem másfél évtizede vonzza a közönséget A varázsfuvola marionett-változata. Előadják a tíz évvel ezelőtt, az 50. évforduló alkalmából bábszínpadra állított Az ember tragédiája című darabot és látható lesz majd a felnőtt sorozatban az Odüsszeusz is, amelyik az egyik legfrissebb előadása a bábtársulatnak.

A szezon további hónapjaiban teljesedik ki az a program, amelyet az igazgató, Meczner János "a fiatalok évadjaként" nevez. Az utóbbi időkben a társulat színészgárdája friss diplomásokkal gyarapodott, ezúttal a vendégrendezői kar fiatalodik meg.

Januári bemutató lesz a Rozi az égen Tengely Gábor színrevitelében. Gyermekének mesélte Tasnádi István egy csillagképek között kalandozó kislány történetét, amelyet Jeli Viktóriával közösen írt bábszínpadra, hogy óriásbábok, árnyjáték, bunraku bábok által megelevenedjen.

Ezt követi a Bitódalok márciusi premierje, amelyet Veres András állít színre. Christian Morgenstern abszurd versei, a lét és nemlét között egyensúlyozó dalok a kabaré fekete humorával, korántsem megszokott térben és bábokkal várják majd a felnőtt közönséget. Bemutatnak egy klasszikus mesét, a Csipkerózsikát is Kuthy Ágnes rendezésében. A Lackfi János által írt, szellemes versekbe szedett Grimm-adaptációban egy lány és egy fiú lép újabb életszakaszába, válik önállóbbá és felelősségteljesebbé; történetüket nemcsak bábszínházi, hanem élőszínházi játék, zene, tánc, cirkusz és képzőművészeti értékű látvány teszi teljessé.

A tavaszi programba illeszkedik az a tréning, amelyet a múlt évadban a Faust előadásakor a társulattal már megismerkedett Balázs Zoltán tart bábszínészeknek.
Újdonság, hogy ettől az évadtól a Budapest Bábszínházban már bérlet-sorozatokat is hirdetnek; ezek három-három előadásra válthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását