2024. március 29. - Auguszta

90 éves a kiváló filmes

Kilencven éves szombaton Dino de Laurentiis, minden idők egyik legnagyobb filmproducere. Az Oscar-életműdíjas olasz producer 2005-ben, bőven nyolcvan felett alapította új filmstúdióját, a 150 hektáron elterülő marokkói CLA-t, és jelenleg is egyszerre több filmen dolgozik.
2009. augusztus 8. szombat 08:50 - HírExtra
Az alig 160 centiméterre nőtt filmes legnagyobb sikerei közé tartozik az Országúton, a Conan, a barbár és a Hannibál. Most feleségével, Marthával és egyik lányával, Raffaellával mint produkciós partnerekkel egy korábbi alkotása, az 1968-ban készült Barabella című sci-fi újrafeldolgozását tervezi, és nekilátott a MacGyver című tévésorozat moziváltozatának előkészületeihez is.

A nápolyi származású producer egészen ifjú korában az apja műhelyében készült spagettit árulta. Első filmjét húszévesen készítette. Filmművészeti tanulmányait a második világháború szakította félbe. Az áttörést az 1948-as Keserű rizs hozta meg. A filmdráma sztárrá tette Olaszországban a film női főszereplőjét, Silvana Manganót, akivel nem sokkal később összeházasodott.

Fellini Országúton című Oscar-díjas klasszikusának produceri munkáit Carlo Pontival végezte. Az ugyancsak Oscar-díjjal kitüntetett Cabiria éjszakáinak egyedül volt a producere. Az ötvenes évek közepére elért nagy sikerek után saját stúdiót alapított a Róma melletti híres Cinecittá szomszédságában. A "Dinocittá" stúdió működésének idején készült például a Barabás Anthony Quinn-nel a főszerepben.

A hetvenes évek elején Kaliforniába költözött. "Úgy éreztem, Olaszországban már nem lehet filmet készíteni" - nyilatkozott a producer a döntésről. A kezdeti nagy kasszasikerek - mint az 1974-es Serpico - után 1976-ban elkészítette a King Kong új változatát. Az 1933-as klasszikus feldolgozását annyira rosszul fogadta a kritika, hogy az óriásgorilla szőke szerelmét játszó Jessica Lange három évig egyetlen szerepajánlatot sem kapott, de Laurentiis cége pedig csődbe ment.

A forgatás előtt az akkor még ismeretlen Meryl Streep is volt nála meghallgatáson. "Szörnyű csúnya ez a nő, minek hoztátok ide?!" - szidta le munkatársait olaszul a producer, mire Streep hibátlan olaszsággal riposztozott neki. A szerepet Lange kapta meg.

De Laurentiis első házassága egészen Silvana Mangano 1989-ben bekövetkezett haláláig tartott. Négy gyermeket neveltek fel. Alig néhány hónappal később az akkor 70 éves de Laurentiis elvette Marthát, 35 éves kollegáját, akivel két gyerekük és egy produkciós cégük is van. "A filmjeimet is a gyerekeim közé számítom" - mondta a fáradhatatlan producer 2003-ban, amikor a velencei filmfesztiválon átvette az életműve elismeréseként kapott Arany Oroszlánt. Két évvel korábban, századik filmjének elkészítése után megkapta az Oscar-életműdíjat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását