2024. május 19. - Ivó, Milán

Boldog ezredik szülinapot!

Szentmisével ünnepelték a pécsi egyházmegye alapításának 1000. évfordulóját a baranyai megyeszékhelyen vasárnap.
2009. augusztus 23. vasárnap 18:30 - HírExtra
A pécsi egyházmegye millenniumi ünnepe európai dimenzióban sem mindennapi esemény - mondta Cristoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, pápai legátus a pécsi székesegyház előtt bemutatott misén. A drámai történelmet, virágzó korszakokat és a szenvedés időszakait is átélt püspökség olyan időkben is fenn tudott maradni, mint a 150 évig tartó török uralom vagy a 40 év kommunista diktatúra - hangsúlyozta.

A szentatya különleges küldötte a Dóm téren megjelent több ezer hívő, továbbá a meghívott vendégek - köztük Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Mádl Ferenc volt államfő, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke és Csák Ferenc, a kulturális tárca szakállamtitkára - előtt tolmácsolta XVI. Benedek pápa üdvözletét Erdő Péter bíborosnak, prímásnak, Esztergom-Budapest érsekének, Mayer Mihály megyéspüspöknek és a papi karnak.

Cristoph Schönborn hangot adott azon véleményének, hogy a kereszténység Európában és Magyarországon is a marginalitás felé halad. Ráadásul a magyarok egyáltalán nem érzik biztosnak, hogy győzelem volt az 1989-es rendszerváltásuk, az új szabadság mindennapjai fáradságosnak, terhesnek bizonyulnak számukra.

Úgy vélte: a szekularizáció folyamatában isten talán valami újra akarja felkészíteni egyházát és a híveket, ezért arra szólította fel a megjelenteket, "ne álmodozzanak letűnt idők nagyságairól". "Keljetek újra útra, és ne féljetek, mert a szekularizált társadalom is tele van az értelem és boldogság utáni vággyal, és keresi is azt. Alázatosan, Krisztus kereső szeretetével menjetek azokhoz, akik az evangéliumot még nem, vagy már nem ismerik" - mondta.

A pápai legátus szerint a pécsi egyházmegye jubileuma alkalom arra, hogy újra "kivessük a hálót akkor is, ha eredménytelennek látszik. Emlékeztetett rá: Pécs ezer évvel ezelőtt egyházmegyévé lett. Az elmúlt ezer évben újra és újra fenyegetetté vált, majdnem kipusztult és eltűnt, de ma szabadságban él egy nyitott Európában.
Cristoph Schönborn végezetül említést tett arról, hogy 2010-ben Pécs Essennel és Isztambullal közösen lesz Európa kulturális fővárosa, a rendezvénysorozat idei utolsó felvezető évét pedig a vallási kultúrának, a vallási örökségnek szentelték a szervezők.

A pécsi püspökséget 1009. augusztus 23-án alapította Szent István király. A pécsi az egyetlen hazai egyházmegye, melynek alapítási dátuma napra pontosan ismert.
Az idei ünnepi programok fő eseményei az augusztus 18. és 23. közötti millenniumi napok voltak, melyek keretében főként az egyházmegye területéről, de az ország több pontjáról is számos hittancsoport, kórus és zenekar érkezett Pécsre, hogy bibliai témák színre vitelével, koncertekkel elgondolkodtató, vallási témájú művek előadásával emelje az ünnep fényét.

A bazilikában A jó pásztor című zenés drámával emlékeztek Brenner Jánosra, az 1956-os forradalmat követő egyházüldözés vértanújára, ugyanitt tartották a Gyilkosság a székesegyházban című T.S. Eliot-drámából készült előadást, melyet a Debreceni Csokonai Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Pécsi Harmadik Színház közös produkciójaként láthatott a közönség.

Az ünnepségsorozat végén, vasárnap este egy ritkán hallható zenemű, Mahler VIII. "Ezrek" szimfóniája csendül fel a Pannon Filharmonikusok jóvoltából a baranyai megyeszékhelyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását