2024. május 20. - Bernát, Felícia

Irán beszólt Argentínának

Belügyekbe való beavatkozással vádolta meg Irán vasárnap Argentínát amiatt, hogy a latin-amerikai ország élesen bírálta Ahmad Vahidi jelölését az iráni védelmi miniszteri posztra.
2009. augusztus 24. hétfő 06:30 - HírExtra
Alberto Nisman argentin ügyész pénteken közölte, hogy Vahidit 2007 óta keresteti az Interpol, mert gyaníthatóan köze volt az AMIA zsidó segélyegyesület ellen 1994-ben Buenos Airesben elkövetett merénylethez. A terrorcselekménynek 85 halálos áldozata volt. Az argentin külügyminisztérium pedig úgy vélekedett, hogy Vahidi miniszteri jelölésével az argentin igazságszolgáltatás és az áldozatok becsületébe gázoltak.

Mindezekre reagálva Haszan Gasgavi iráni külügyi szóvivő az Irna hírügynökség által idézett nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az argentin hatóságok nyilvánvalóan be akarnak avatkozni az iszlám köztársaság belügyeibe, s Teherán határozottan elítéli e "törvénytelen lépéseket". Gasgavi egyúttal azzal vádolta az argentin hatóságokat, hogy álláspontjukat "cionista lobbisták nyomásának, kenőpénzének és propagandájának" hatására alakították ki.

Az Interpol már 2007 márciusában bejelentette, hogy nemzetközi elfogatóparancsot fog kiadni öt iráni - köztük Vahidi - és egy libanoni személy ellen, akiket az argentin igazságszolgáltatás azzal vádol, hogy szerepük volt az AMIA elleni merényletben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását