2024. május 24. - Eszter, Eliza

Tölgyessy nehéz szívvel vette át a legmagasabb kitüntetést

Nehéz egy elégedetlen országban bármiféle díjat átvenni - mondta Tölgyessy Péter, aki szerint a magyarok a föld egyik legelégedetlenebb nemzete.
2009. augusztus 20. csütörtök 15:34 - HírExtra
Az alkotmányjogász az után nyilatkozott újságíróknak, hogy csütörtökön a Parlamentben átvette Sólyom László köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

Úgy fogalmazott: "Nagyon nehéz normális országnak tekinteni magunkat, ha ezt még fokozzuk veszekedésekkel, akár ilyen díjátvétel körül, azzal nem enyhítjük, hanem növeljük a bajt".

Az alkotmányjogász szerint három nagy válság is találkozott Magyarországon: a világgazdasági, a magyar modellválság - a "hideg polgárháború" -, és a folyamatos költségvetési túlköltekezés.

A rendszerváltáskor megalkotott közjogi keretek sok tekintetben ideiglenesek - közölte Tölgyessy Péter, kiemelve: ő maga javasolta, hogy ideiglenes alkotmánya legyen Magyarországnak, azzal, hogy majd az első szabadon választott Országgyűlés alkosson végleges kereteket.

A keretek nagyjában-egészében olyanok, mint Nyugat-Európában, egy-két magyar újítással, ám leginkább a német modellhez hasonlók - tette hozzá.

Az alkotmányjogász szerint aki azt mondja, hogy rosszak a keretek, az olyan, mintha, futballhasonlattal szólva, kijelentené: nem azért szörnyűséges a magyar futball, mert a "korrupt csibészek", nem játszanak jól, hanem azért, mert rossz a futballszabály. Változtassuk meg gyorsan a szabályokat és rögtön idilli lesz a magyar futball; ha két méterrel nagyobb lesz a kapu, akkor több lesz a gól - vélhetik a közjogi kereteket kritizálók Tölgyessy Péter szerint. Az MTA Politikatudományi Intézetének kutatója leszögezte: nem a szabályokkal, hanem a csapatokkal, és néha bizony a nézőkkel is baj van.

Az MTI azon felvetésére, hogy milyen jövőt jósol Magyarországnak a következő 20 évre, vajon mi fog változni, Tölgyessy Péter azt mondta, nem tudja, benne is rengeteg félelem van, és sosem hitt abban, hogy "nekünk Mohács kell". Hozzátette: "a mohácsi csata után nem az eszünk jött meg a nagy vereségtől, hanem még tovább tudtuk mélyíteni a bajt, amely most is rettenetesen nagy".

Az alkotmányjogász szerint három nagy válság is találkozott Magyarországon. A világgazdasági válság mellett a másodikat, a "magyar modellválságot mi csináltuk magunknak", ezt a hideg polgárháborút mi magyarok idéztük elő, mi gyűlölködünk egymással, és ha ezen nem tudunk túllépni, aligha oldjuk meg azokat a bajokat, amelyek itt vannak a küszöbön - tette hozzá.

Tölgyessy Péter úgy vélte, a harmadik válság a folyamatos költségvetési túlköltekezés, a folyamatos adóssághegy görgetése, és az, hogy elmaradt a szembenézés azzal.
"Azt hiszem, hogy a magyar érdeket kell érvényesíteni, amennyire lehet, és ugyanakkor, amennyire kell, a világ dolgait figyelembe kell venni, és sokan ezt a két dolgot nem hajlandók tudomásul venni" - mondta.

Az MTI kérdésére, hogy mi lehet kitörési pont, a kutató úgy reagált: "Nem biztos, hogy van kitörési pont".

Lehet reménykedni, de nagyon nehéz feladatok vannak az előtt, aki itt kormányzásra vár, mert elégedetlen az ország, a bajok gyülekeznek, a versenytársak pedig erősek - hangsúlyozta.

Tölgyessy Péter kiemelte, hogy most sokkal inkább rajtunk múlnak a dolgok, mint az utóbbi száz évben bármikor. Úgy fogalmazott: "Ha elrontjuk, és eddig mi rontottuk el, csak magunkra haragudhatunk, mindenki saját magára, én is magamra".

Hozzátette: az egyik kitörési pont az lehetne, ha megszűnne a hideg polgárháború. Szerinte ez úgy kezdődött, hogy a magyarok eleve nem szerették az átmenetet, eleve alig vettek részt benne a csehekhez, lengyelekhez, kelet-németekhez viszonyítva.
Az az ország, amelyik értékén kezeli a saját átmenetét, büszke arra, képes áldozatot is hozni, előbbre jutott - emelte ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Nagy Dénes
2009. augusztus 20. 16:48
Kitünetése élhetőbbé teszi mindennapjainkat! Ön nagyszerű ember, most is úgy döntött, ahogyan kellett! Gratulálok, szívből, szeretettel!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását