2024. április 28. - Valéria

Pálinkás: A szabadságot veszélyezteti a nyelvkorlátozás

Ahol a nyelv használatát korlátozzák, ott az ember szabadságát veszélyeztetik - jelentette ki Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerdán Budapesten.
2009. augusztus 19. szerda 11:21 - HírExtra
Az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) megrendezett "Nyelvhasználat és jogi szabályozás a tudomány tükrében" című konferencián úgy fogalmazott: a tanácskozást azért rendezték meg, mert a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa június 30-án új törvényt fogadott el, mellyel módosította a szlovák nyelv, mint államnyelv használatával kapcsolatos korábbi szabályozást.

Mint mondta, a törvénymódosítás nemcsak más nyelvek, köztük a magyar kisebbség anyanyelvének használatát korlátozza, hanem a hivatalostól eltérő szlovák nyelvváltozatok használatát is, és a törvényt megsértőket pénzbírsággal bünteti.

Pálinkás József azt hangsúlyozta: nem a nyelv szabad, hanem az az ember, aki használja. Ahol a nyelv használatát korlátozzák, ott az ember szabadságát veszélyeztetik - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását