2024. május 20. - Bernát, Felícia

Magyarországon a Stanley Kupa?

Csak egy szponzor kellene, és semmi akadálya nem lenne a Stanley Kupa, illetve más nagy becsű hokis ereklye magyarországi kiállításának – tudhatjuk meg a kanadai Hírességek Csarnoka vezető munkatársától.
2009. augusztus 19. szerda 17:49 - HírExtra
Sokak számára irigylésre méltó Craig Campbell munkája, ő vezeti ugyanis a torontói Jégkorong Hírességek Csarnokát (Hockey Hall of Fame). A Magyar Jégkorong Szövetség jóvoltából az alábbiakban vele olvashatnak egy interjút, melyben a magyar relikviáktól kezdve a Stanley Kupa esetleges magyarországi látogatásáig sok mindenre kitér a HHOF vezető munkatársa.

Milyen új élményekkel gazdagodott a magyar jégkorongot illetően a svájci A csoportos világbajnokságon?

Több magyar rendezésű világbajnokságon is ott voltam korábban, először 1998-ban. Azóta is sokszor találkoztam magyar szurkolókkal, akik elképesztő odaadással rajonganak a sportágért, a válogatottjukért. Svájcban még lelkesebben szurkoltak a magyarok. Nem véletlen, hogy sokan felfigyeltek rájuk, az A csoportban ugyanis nem nagyon fordult még elő, hogy egy szurkolótábor minden mérkőzés után elénekelje országa himnuszát, az adott válogatott pedig a jégen maradva együtt énekeljen velük. Ez is bizonyítja, hogy mennyire fontos sportág Magyarországon a jégkorong.



Hogy került Omar Ennaffati sisakja a Hírességek Csarnokába?

Mindenképpen szerettünk volna egy olyan sisakot, amelyen rajta van a 19-es matrica. A magyar válogatott ezzel is tisztelgett a kiváló jégkorongozó, Ocskay Gábor előtt. Mi ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a tragikus hirtelenséggel elhunyt játékos milyen sokat tett a sportágért. Ocskay Gábor kiváló sportember volt, olyan egyéniség, aki igazi példaképe a fiataloknak. Mivel Omar Ennaffati torontói születésű, egyértelmű volt számunkra, hogy egy helyi kötődésű játékostól kérjük el a sisakot. Juniorként Omar kiváló mutatókkal rendelkezett az OHL-ben, ma pedig a magyar válogatott egyik legjobb védőjátékosa. És még egy kötődésünk volt, munkatársam, Miragh Bitove – aki a tárgyak regisztrálásával foglalkozik – általános iskolásként és főiskolásként is egy intézménybe járt Omarral, jól ismerik egymást.

Milyen magyar relikviák vannak még a múzeumban?

Nagyon sok emléktárgyunk van Magyarországról. Palkovics Krisztián 2001-es világbajnoki ütője mellett jelenleg 14 mezünk van. Köztük van Ocskay Gábor 2001-es Alba Volán-meze, Ancsin János 1998-as Dunaferr-meze, vagy éppen a jelenlegi alelnök, Kovács Csaba 1989-es világbajnoki meze. Legutóbbi szerzeményeink rendkívül értékesek. Megszereztük Háray Béla 1936-os BBTE mezét, valamint Szuper Levente és Kangyal Balázs 2008-as világbajnoki mezét, amelyben kiharcolták az A csoportos részvételt.



Lesz több magyar tárgyuk is?

Nagyon szeretnénk, ha bővülne a magyar kollekció. Minden évben más és más ország relikviáival mutatjuk be a jégkorong történetét. Magyarország néhány esztendővel ezelőtt sorra is került. Az elmúlt évtizedben rendkívül sok segítséget kaptunk Kovács Zoltántól, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkárától és köszönetet mondhatunk több bajnokcsapatnak is. Ezentúl is szeretnénk majd arra kérni a csapatokat, a tisztségviselőket, a szurkolókat, azzal is segítsenek a magyar jégkorong kultúrájának megőrzésében, hogy segítik a mi gyűjtő munkánkat. Szeretnénk azt is, hogy a magyar szurkolók több fotót, negatívot, filmfelvételt ajánljanak fel a csarnok részére. Minden magyar jégkoronggal kapcsolatos tárgyat szívesen fogadunk.

Elképzelhető, hogy egyszer Magyarországon is láthatjuk a Stanley Kupát?


Mi is nagyon örülnénk neki, ha egyszer Magyarországra vihetnénk a trófeát. A Stanley Kupára minden hokirajongó kíváncsi. Ha lenne elegendő szponzor, akkor egy egész kiállítást szerveznénk Magyarországon. Sokan nem is tudják, hogy a Hírességek Csarnoka adományokból tartja fenn magát, a miénk nem egy gazdasági társaság.
Forrás: HírExtra/Magyar Jégkorong Szövetség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását