2024. május 17. - Paszkál

150 milliós lenyúlás vagy mellényúlás?

Mellényúl a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) vagy újabb közpénzeket szeretnének lenyúlni? Az Infokommunikációs Államtitkárság új 150 milliós ötlete vagy egyik vagy másik kategóriába tartozik.
2009. augusztus 18. kedd 08:09 - Pénzes Dávid
A MEH információtechnológiával és az e-kormányzattal foglalkozó államtitkársága nagy ötlettel rukkolt elő. 2010 márciusáig szeretnének kiépíteni egy teljesen új honlapot, melynek a lényege hogy „a hagyományos honlap funkciók mellett további interaktív és web 2.0 szolgáltatásokat nyújt majd felhasználói számára, mint az e-learning, e-tanácsadás az intézmények e-közigazgatási és e-közszolgáltatási fejlesztéseihez, navigációs és felhasználóbarát keresési lehetőségek a többdimenziós szakértői tudástérképen.”

Nos, leegyszerűsítve ez olyasmit jelent, hogy a közigazgatásban felmerülő problémák, konkrét esetek megtalálhatók lesznek rajta, ami megkönnyíti majd a különféle ügyek intézését – nemcsak az ügyfelek, de maguknak az ügyintézők számára is. Hiszen a tapasztalt ügyintézők megoszthatják tapasztalataikat fiatalabb kollegáikkal, illetve azokkal, akik a jövőben valamely közhivatalban szeretnének dolgozni.

Minek is?


Részlet Miniszterelnöki Hivatal, Infokommunikációs Államtitkárság honlapjáról
A projekt célja, hogy feltárja és elérhetővé tegye a központi és a helyi közigazgatás intézményeiben már meglévő e-közszolgáltatásokkal összefüggő szakmai információkat és tudásbázisokat. A projekt nyomon követi és közzéteszi az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) és az Államreform Operatív Program (ÁROP) projektjei során létrejövő új ismereteket és megoldásokat, bemutatja a hazai és külföldi ún. „legjobb gyakorlatokat” is.
A gond azonban az, hogy ilyen már van. Persze nem pont ilyen, de egy ehhez nagyon hasonló, amit már jó ideje használhat az interneten ügyet intéző állampolgár. A www.magyarorszag.hu honlap gyakorlatilag éppen erre a funkcióra jött létre 2005. április elsején.

Azóta a honlap folyamatosan bővül, fent van rajta számtalan ügy leírása, van rajta hivatalkereső, jogszabályok gyűjteménye itt található meg az Ügyfélkapu is, mely egy rendkívül hasznos szolgáltatás, a 2009. júliusi statisztikák szerint közel 750 ezren használják.

A mostani honlap beindítását tehát sem a józan paraszti ész, sem a szakvélemény nem támasztja alá. A funkciók, melyeket létrehoznának rajta, megoldhatóak lennének a magyarorszag.hu oldalon is, bővítéssel. (Csak emlékeztetőül: négy éve ezt a honlapot és a hozzá kapcsolódó teljes rendszert több százmillió forintból hozták létre.)

A mostani 150 milliót ráadásul az eddig ismeretek szerint fejlesztésre is költenék, miközben hasonló szoftveralapok már most is vannak (wiki, azaz tudásbázist kezelő szoftverek). Azaz nem kellene tehát elölről kezdeni, elég lenne megvásárolni a licenszet.

De még ha meg is vásárolják, akkor sem lesz elég idő befejezni az egész projektet márciusig. Ugyanis össze kell gyűjteni egy hatalmas adatbázist, amit rendszerezni is kell, majd az egészet fel kell tölteni, esetleg javítani sőt, folyamatosan karbantartani és aktualizálni. Ezt képtelenség megcsinálni 2010 márciusáig.

De miért is kell addig?


Többször felmerült a dátum, amin szintén érdemes kicsit elgondolkodni. Vajon miért ilyen sürgős, hogy „elköltsünk” az amúgy hihetetlen hiánnyal küszködő magyar költségvetésben 150 millió forintot egy ilyen (valljuk be nem túl lényeges) dologra 2010 márciusáig? Nem kell sokáig gondolkodni: április-májusban jönnek az országgyűlési választások. A kampányra pedig sok pénz kell.

Ne legyenek kétkedéssel végigforgott éjszakáink. A kampányban elköltött pártpénzek nagy része a mi adóforintjainkból megy. Ezzel persze nem állítjuk, hogy ez a 150 millió is erre fog menni, hiszen erre semmiféle bizonyítékunk nincs. De azért élünk a gyanúperrel…

Az Infokommunikációs Államtitkárság kérdéseinkre adott válaszai:


A 145,5 millió forintos költség hogyan oszlik meg az unió és a magyar állam között?

A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 85%-ban, 15% hazai költségvetési forrást felhasználva.

Miért nem a www.magyarország,hu oldalt fejlesztik tovább, hiszen az jóval kevesebből kijönne és már egy bejáratott oldal? Ráadásul a funkciója is nagyon nagy átfedést mutat azzal, amit most önök terveznek.


A magyarorszag.hu kormányzati portál elsődleges feladata az ügyfelek (állampolgárok, vállalkozások) irányában történő kommunikáció és elektronikus ügyintézés lehetőségének biztosítása, míg az E-közigazgatási Tudásportál elsősorban a közigazgatás szereplői számára kíván tudásbázist nyújtani, kiegészítve hatékony tudásmenedzsment funkciókkal.

(Ehhez kénytelenek vagyunk hozzátenni, hogy attól, hogy valaki közszolga vagy csak "normál" állampolgár, még ugyanúgy használhatja ugyanazt az oldalt. Csak ezért egy teljesen új honlapot fejleszteni még mindig pazarlásnak tűnik - a szerk.)

A Kormányzati Portál a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer része, amely ily módon fokozott biztonsági követelményeknek és egyéb szabványoknak kell megfeleljen, amelyeket a Tudásportál funkcióit ellátni hivatott felületnek - éppen költséghatékonysági szempontokból - nem indokolt figyelembe vennie.

Ha az összeg már ennyire pontos, az azt jelenti hogy előzetes kalkulációk vannak arra nézve, mire is költik el pontosan. Kérem részletezzék ezeket.

A MeH közösségi eljárásrend szerinti nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le az első félévben a közigazgatási tudásbázis kialakítására, erre épülő tudásmenedzsment alkalmazások teljes körű kifejlesztésére, tudásportálon történő megjelenítésére és mindezek műszaki megvalósítására, amelynek eredményeként a Kopint-Datorg Zrt.-vel került megkötésre a 69,6 millió Ft + ÁFA ellenértékű vállalkozási szerződés. A szerződés tárgyának elemei a következők:

- Az e-közigazgatási „tudásvagyon” elemeinek feltérképezése, gyűjtése és rendszerezése, a tudásgazdák azonosítása.

- Az előbbi tevékenységre is építve a tudáselemek jellegét, forrását és kapcsolódásait leíró tudástérkép elkészítése, a szemantikai portál hatékony működését megalapozó (szak)ontológiai alapok megteremtése, valamint a tartalmak rendszerezett kigyűjtését, értelmezését, tárolását és hatékony kereshetőségét biztosító metaadatlapok megválasztása vagy kidolgozása.

- A tudásportál hátterét jelentő, adatbázisba rendezett Tudásbázis kiépítése, amely elsősorban a tárolt hasznos adatok (tartalmak), a tárolt vagy távoli tartalmakat leíró metaadatok, valamint a tartalmak rendszerezésére hivatott ontológia együttese.

- A szemantikai funkciók beépítését, a tartalmak integrálását, a csoportmunkát és a tudásmegosztást támogató wiki jellegű Tudásportál műszaki fejlesztése, arculatának, felépítésének, moduljainak, funkcióinak megtervezése, fejlesztése és kivitelezése, a tervezett hardverre és alapszoftverre építve Az ontológiai támogatású és a szabadszavas keresést egyaránt támogató keresési rendszer fejlesztése és implementálása, statisztikai modul beépítése.

- A Tudásportálon felkínált olvasási és szerkesztési jogosultsági rendszer megtervezése és kivitelezése ügyfélkapus személyazonosítási és viszontazonosítási funkciók integrációjával.

- A Tudásportálon tervezett kiegészítő, felhasználó-orientált funkciók, így különösen a közigazgatásban dolgozók szakmai kompetenciájának fejlődését, a tudásmegosztás és együttműködés kultúrájának elterjesztését segítő fórum, valamint az e-tanácsadás feltételeinek megteremtése.

- Az e-learning funkciók Tudásportálon keresztül történő ellátását biztosító keretszoftver implementálása és integrálása a wiki portálhoz.

A kapcsolódó hardver és szoftverbeszerzés értéke bruttó 10,9 millió Ft.

A Tudásportál kiemelt funkciója az e-közigazgatásra fókuszáló e-learning, valamint az e-tanácsadás, amely segíti a közigazgatásban dolgozókat a szükséges tudás és kompetenciák elsajátításában, az e-közigazgatásban rejlő előnyök felismerésében, és ezáltal az átalakulás iránti elkötelezettségüket is fokozza.

A projekt keretében 10 db, e-közigazgatás tematikájú e-learning modul kerül kifejlesztésre (kb. bruttó 30 millió Ft), továbbá helyt ad más projektek keretében születő tudástartalmak (pl. az E-keretrendszer projekt keretében született szabványok és ajánlások) megismertetésének. Ezen fejlesztéshez kapcsolódó közbeszerzési eljárás még folyamatban van.

A Tudásportál projekthez kapcsolódó előzetes felmérések, vizsgálatok költsége a projekt összköltségének hozzávetőleg 3 százaléka volt.

Az EU alapokból finanszírozott projektek előírt eljárásrendjéből fakadóan a projektmenedzsment, nyilvánossági, könyvvizsgálati és közbeszerzési költségek kb. 6 százalékot tesznek ki a projekt összköltségén belül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Imres
2009. augusztus 18. 19:41
Lenyúlás.
Az elektronikus közigazgatás a települési önkormányzatok többségében nem is létezik. Magyarországon jelen pillanatban az önkormányzatok elenyésző százalékában működik e-önkormányzat.
Ahol működik, ott a fapados megoldástól a továbbfejlesztésre alkalmas aránylag modern megoldásig mindenféle létezik.
Heterogén rendszerekről van szó.
Hosszú távon nyilvánvaló, hogy a központi szolgáltatás kiépítése elengedhetetlenné válik, de jelen pillanatban légvár építés folyik, a ceruza pedig ismét vastagon fogott.
Csak tájékoztatásul. Egy közepes nagyságú település - ahol mindent ki kellett találni - komplett e-önkormányzat kiépítési és fejlesztési költsége 120 millió forint.
Az elképzelt központi rendszer, ahol a szoftverfejlesztés elsősorban adatok átemelésére korlátozódik, túl sokba kerül ennyiért.
BBCS
2009. augusztus 18. 09:25
Tapasztalt ügyintézők és fiatal kollégák???
Rémlik valami halványan, hogy a jövőben valami "felvételi vizsga" kerül bevezetésre.
Hány kézen fogva kell vezetni a dolgozóikat?
Tehát részemről: Jobbról ....
gizimama
2009. augusztus 18. 08:58
én komolyan már nem hiszem el, hogy ezek még mindig ezt csinálják! Azok után, hogy szétlopták az egész országot még van pofájuk tovább lopni... a válság kellős közepén. Ilyen ország nincs a Földön...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását