2024. május 10. - Ármin, Pálma

Jól járhatunk az olimpiai program változásaival?

A női ökölvívással nagyot szakíthatunk, a kajak-kenu megbolygatása után azonban bármi megtörténhet. A HírExtra utánajárt, hogy mit jelent a magyar sport számára az olimpiai program átalakítása.
2009. augusztus 17. hétfő 07:50 - Gedei Szilárd
Megszokhattunk már, hogy a Nemzetközi Olimpiai Szövetség időről időre úgy próbál változtatni a nyári és a téli olimpiák programján, hogy egyre több látványos, a közönség számára élvezhetőbb versenyszámot helyez előtérbe – s kevésbé izgalmasakat pedig egész egyszerűen elhagyják. A már a 2012-es londoni ötkarikás játékokat is érintő változtatásokról döntöttek csütörtökön is a NOB elöljárói: felvették a programba a golfot és a hét fős rögbit, zöld utat adtak a női ökölvívásnak, valamint – talán ez érinti a legjobban a magyarokat – a kajak-kenu versenyszámai között is rendet vágtak.

Nem nekünk találták ki

Ha csak a magyar sport hagyományait vesszük figyelembe is el tudtunk volna jobb döntést is képzelni a golf és a rögbi felvétele helyett – a 2016-os olimpiától kezdve ez a két sportág csatlakozik a nyári olimpiák programjához. A golfversenyek nyolc napon keresztül fognak tartani, négy-négy napon át küzd majd egymással és a lyukakkal a hatvan férfi és hatvan női golfozó (ebből következően mindkét versenyen naponta egyszer teljesítik majd a 18 lyukból álló pályát, azaz összesen 72 lyukból áll majd az olimpiai golfbajnokság mindkét nemnél).

Ami a rögbi kétségtelenül látványos és gyors változatát, a hét fős rögbit illeti: a 2016-os játékokon mindkét nemnél két hatcsapatos csoportban fognak megkezdődni a küzdelmek, s csak a csoportok első két helyezettje jut majd tovább az elődöntőkbe.

A golf olimpiai programba való felvétele tehát 120, a rögbi pedig 288 plusz sportolót jelent – ez összesen több mint négyszáz plusz sportoló. Hol van már a NOB azon törekvése, hogy ne növekedjen számottevően a résztvevők száma…

Azon most már nem érdemes gondolkodni, hogy magyar szempontból sokkal jobb lett volna, ha a golf és a rögbi helyett mondjuk a karate és a fallabda mellett döntött volna a NOB, döntöttek ugyanis más, hagyományos magyar sportágakat érintő változtatásokról is a derék sportvezetők.

Három magyar ökölvívó lány Londonban?

A többi változtatás
A NOB áldását adta az öttusában már egy ideje használatos, a futás és a lövészet kombinálásával létrejött utolsó tusára.
A birkózó, az úszó és a kerékpár sportágak nemzetközi szövetségei engedélyt kaptak a NOB-tól arra, hogy szabadon variálhassanak az olimpián szereplő versenyszámaikkal – az úszó szövetség például hat új számban is gondolkodik. Az egyetlen kikötés, hogy nem növekedhet az adott sportág összes indulóinak száma.
Decemberben döntenek arról az illetékesek, hogy 2012-től az egyéni és a páros verseny mellett vegyespárosban is szerencsét próbálhassanak a teniszezők.
Eltörölték például a kézilabda küzdelmek helyosztóit – 2012-től kezdve az ötödik, a hetedik vagy éppen a kilencedik helyért már nem kell játszani. A hírek szerint a döntés nem igazán aratott osztatlan sikert a kézisek körében, sokan nem értik, hogy miért bántotta a NOB önérzetét az a néhány plusz meccs, amit a helyosztók jelentettek. Sinka László, a honi kézis szövetség főtitkára például nem érti, hogyan fogják ezután eldönteni a negyediktől rosszabb helyezéseket.

Felvették a programba a női ökölvívást is – jelenleg három súlycsoportról szólnak hírek. Faragó Beatrix, a Magyar Ökölvívó Szövetség nemrég megalakult Női Bizottságának az elnöke elmondta a HírExtrának, hogy ez azért is jó hír a számunkra, mert akár már Londonban mindhárom súlycsoportban ott lehetnek a magyar lányok. Sőt nem csak ott lehetnek, hanem akár komoly eredményeket is elérhetnek.

„Hatalmas lehetőség ez a számunkra, hiszen a magyar amatőr női ökölvívás ott van a világ élvonalában, több világ- és Európa-bajnokunk is van. Nagyon jó helyezéseket értünk el eddig a világversenyeken, és igenis, erre az olimpián is megvan az esélyünk” – árulta el portálunknak Faragó. „Azért is fontos, hogy a női ökölvívás olimpiai sportág lett, mert így már több támogatással számolhatunk a jövőben, ez pedig az utánpótlás számára jelenthet egy töretlen fejlődést” – nyilatkozta portálunknak Faragó Beatrix.

Azt azonban még, hogy kik lehetnek ott 2012-ben Londonban bunyós lányaink közül még a Női Bizottság vezetője sem tudta megmondani. „Több esélyes lánnyal is számolunk például az 51 kilóban, de a 60 és a 75 kilogrammos súlycsoportoknál is tudunk komoly ígéreteket felmutatni. Mivel azonban még sok időnk van addig, s több esélyesünk is van, pont ezért neveket egyelőre nem mondanék” – tette hozzá Faragó Beatrix.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását