2024. május 3. - Tímea, Irma

Sziget: sok volt a bokasérült

A tavalyihoz képest ezerrel több embert, mintegy háromezer fesztiválozót látott el idén a Sziget egészségügyi szolgálata; az esetek csaknem fele bokasérülés volt - mondta Szeles Géza, a szolgálat vezetője vasárnap, a rendezvény utolsó napján az MTI-nek.
2009. augusztus 16. vasárnap 21:09 - HírExtra
Az orvos ezt azzal indokolta, hogy szerinte az idén még a tavalyinál is több külföldi érkezett, akik természetesnek veszik, hogy ha bajuk van, orvoshoz fordulnak. Ezt nagyon helyesen teszik - jegyezte meg.

Idén is a kisebb traumás végtagsérülést szenvedett látogatók ellátása jelentette a legnagyobb kihívást a négyszáz tagú egészségügyi szolgálatnak. A leggyakoribb sérülés a bokaficam volt, a sérültek felét látták el emiatt. Voltak, akik "pogózás" közben szenvedtek vállsérülést, de fejsérülések, apróbb törések és égési sérülések is előfordultak. A legsúlyosabb sérült "első ránézésre" egy gerincsérülést szenvedett fiú volt, de a doktor szerint egy rosszul gyógyuló bokasérülés akár rosszabb következményekkel is járhat. Mint mondta: ilyen balesetek évről évre azonos számban fordulnak elő. A többi esetben jórészt "banális apróságokkal" jelentkeztek, rengeteg vízhólyagot láttak el, illetve volt, akinek a hasa fájt, vagy ragtapaszt kért.

Vasárnap délutánig összesen két külföldi fiatalról igazolódott be, hogy új típusú influenzával fertőződött, egyébként összesen tizenegy embernél merült fel egyáltalán a gyanú. Szeles Géza szerint ez annak is köszönhető, hogy nagy energiát fordítottak a megelőzésre. Jól sikerült a felvilágosítás és a higiénés intézkedések is megfelelőek voltak, ezért a fesztiválon nem jelentek meg "kontaktfertőzött" betegek - mondta.

A légúti rendelőben mintegy ötszáz embert láttak el, főként torokgyulladás miatt. Sokat számított, hogy az utak egy részét olyan speciális anyaggal locsolták fel, amely megköti a port. Ezért az idén lényegesen kevesebb panaszt okoztak az allergiás, a légúti hurutos és a kötőhártya-gyulladásos megbetegedések.

Emellett soha nem volt ilyen kevés hasmenéses beteg, köszönhetően a szigorú higiéniai szabályoknak - tette hozzá.

Kórházba - traumatológiára, belgyógyászatra, nőgyógyászatra - százhúsz-százharminc embert szállítottak a legkülönfélébb panaszokkal, a detoxikálóban naponta hat-nyolc ember kötött ki.

Vasárnap estig komoly egészségkárosodást senki nem szenvedett, a rendezvény nagyon jól sikerült egészségügyi szempontból - hangsúlyozta Szeles Géza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. augusztus 16. 22:13
Ezeknek a mai fiataloknak nagyon gyenge a bokájuk!Már táncolni sem képesek!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását