2024. május 10. - Ármin, Pálma

Pars nagy reményei

Pars Krisztián bejutott a kalapácsvetés döntőjébe, a súlylökő Kürthy Lajos, valamint Tóth Lívia 3000 m akadályon kiesett a berlini atlétikai világbajnokság szombati nyitónapján. Ezzel magyar szempontból a papírforma érvényesült.
2009. augusztus 15. szombat 20:03 - HírExtra
Az olimpiai ezüstérmes Pars, a magyar csapat éremvárományosa 78,68 méteres eredményével az első helyen biztosította helyét a hétfői fináléban. A szombathelyi dobó elsőre csak 72,94 métert ért el, de másodikra már biztosan küldte a szert a 77,50 méteres selejtezőszintet jelző szalag fölé.

"Már elsőre szerettem volna megdobni a szintet, de kicsit megzavart, hogy csaknem 50 percet csúszott a program, ráadásul minket már az eredeti kezdés előtt egy órával kihoztak a pályára - mondta a 27 éves világranglista-vezető. - De nem izgultam, meg sem fordult a fejemben, hogy baj lehet. Másodikra már teljesítettem a feladatot. A többiekkel nem foglalkoztam, nem is tudom, ki mekkorát dobott, csak magamra figyeltem. A döntő már egészen más lesz, ott az első pillanattól keményen oda kell tennem magam."

Vetélytársai közül az olimpiai bajnok szlovén Primos Kozmus (77,55 m) elsőre megdobta a szintet, a világranglistán harmadik Jurij Sajunu (71,37) - Ivan Tyihon és Vagyim Gyevjatovszkij lebukása óta az elsőszámú fehérorosz dobó - viszont búcsúzott.
A súlylökő Kürthy Lajos 19,64 métert ért el a selejtezőben, így a tavalyi fedett Eb-n ötödik dobó a 23. helyen végzett. A fináléhoz legalább 20,10 méteres eredmény kellett volna.
Szintén búcsúzott az első körben Tóth Lívia, aki futamában nyocadikként ért célba 9:45.14 perccel, összességében pedig a 29. helyen zárt.

Kürthy és Tóth kiesése papírforma idei teljesítményük alapján, ugyanakkor hatalmas meglepetés női hármasugrásban Nagyezsda Alehinya búcsúja. Az orosz atléta világranglista-vezetőként (15,14 m)érkezett Berlinbe, ahol a selejtezőben legjobbja mindössze 13,60 volt, így csomagolhatott.

A vb csúcspontjának ígérkező férfi 100 méter már az előfutamok során tartogatott izgalmakat. A csaknem 100 induló közül természetesen a világcsúcstartó Usain Bolt és a címvédő Tyson Gay bemutatkozását kísérte a legnagyobb figyelem. A háromszoros olimpiai bajnok jamaicai némileg csalódást okozott a nézőknek - délelőtt csak pár ezren látogattak ki a stadionba -, bár futamát könnyedén, s magabiztosan nyerte, a Pekingben látott show-t valószínűleg későbbre tartalékolta. Azért persze viselkedésével pontosan éreztette, hogy ő a vb legnagyobb sztárja, kegyesen kiosztott egy-két autogramot, de nyilatkozni senkinek sem állt meg, csak lazán elvonult.

Gay szintén biztosan hozta a kötelezőt, bár a rajtnál kissél beragadt, elsőként jutott a következő körbe. Övé volt a legjobb idő (10.16 mp) a brit Dwain Chambers (10.18) és Bolt (10.20) előtt.

Csaknem ráfizetett fölényeskedésére a volt világrekorder Asafa Powell. A jamaicai sprinter csak a nemzetközi szövetség (IAAF) nyomására állhatott rajthoz, mivel hazája szövetsége nem akarta indítani, mondván, nem jelent meg a válogatott edzőtáborában. Powell fanasztikus rajt után féltávnál méterekekkel vezetett a többiek előtt, ekkor futásból sétára váltott. Ez majdnem megbosszulta magát, a hajrában ketten is megelőzték, mindössze két századon múlt, hogy nem esett ki. Meglepetésre nem jutott tovább az oszakai vb-n ezüstérmes bahamai Derrick Atkins (10.44 mp).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását