2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az OCÖ örül, hogy nem vonulhatnak a neonácik

A magyar demokrácia erősödésének tartja és üdvözli az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), hogy a rendőrség nem engedélyezte a Rudolf Hess halálának évfordulójára szervezett szombati neonáci rendezvények megtartását - mondta az MTI-nek Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke pénteken.
2009. augusztus 14. péntek 13:50 - HírExtra
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a "Béke mártírja" emlékmenet ügyében érkezett mind a tíz, magánszemély által bejelentett rendezvény megtartását megtiltotta "a gyülekezési jogról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján".

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke, üdvözölve a rendőrség döntését, azt mondta: "erősödik a magyar demokrácia, ilyen határozott kiállásra van szükség a náci ideológiát hirdetőkkel szemben, ezért köszönet jár az államfőnek, a miniszterelnöknek, a rendészeti miniszternek és mindazoknak, akik felemelték szavukat a náci masírozással szemben."

A roma vezető arra kérte a rendőrséget, hogy vidéken se engedélyezzék hasonló célú megmozdulások megtartását.

A Népszabadság hétfőn azt írta, hogy a hungarista és neonáci szervezeteket összefogó NS Front nevű magyar nemzetiszocialista tömörülés Rudolf Hess emlékére felvonulást és koncerteket szervez augusztus 15-ére Budapestre. A napilap kitért arra, hogy Rudolf Hess a kezdetektől Adolf Hitler náci vezér harcostársa, sokáig helyettese volt. A nürnbergi perben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték; 1987-ben, 93 évesen halt meg a spandaui börtönben. Halálának évfordulóján a németországi neonácik egy időben rendre felvonultak a sírjánál, de ott évekkel ezelőtt betiltották a demonstrációt.

A tervezett felvonulás hírére politikusok és civilek tiltakoztak a rendezvény ellen. Sólyom László köztársasági elnök kedden tudatta, hogy felháborítja a Magyarországra tervezett neonáci rendezvényt. Bajnai Gordon miniszterelnök pedig azt mondta: Budapest és Magyarország nem lehet az újfasiszták paradicsoma, meg kell akadályozni a tervezett neonáci tüntetést. A Fidesz szerint Magyarországon eddig kizárólag szocialista kormányok idején volt látványos neonáci felvonulás.

A Civilek a Szélsőjobb Ellen Mozgalom ugyancsak augusztus 15-ére hirdetett demonstrációt a kirekesztés és az erőszak ellen Budapestre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ferooo1
2009. augusztus 14. 13:59
szerintem tesznek az engedélyre külőnben a probléma maradt a cigányok pénzét OCŐ ellopta azt még egyszer a magyarok nem fogják odaadni nem éltek vele mennek vissza a nylonba a telepre és köszönjék meg orbánnak
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását