2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem vonulhatnak a neonácik

A rendőrség megtiltotta a tizedik, a szombatra tervezett "Béke mártírja" emlékmenet ügyében bejelentett rendezvény megtartását is.
2009. augusztus 13. csütörtök 14:28 - HírExtra
A rendőrség korábban már megtiltotta kilenc hasonló témájú rendezvény megtartását, most a tizedik bejelentést is elutasította, a többihez hasonlóan "a gyülekezési jogról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján".

A rendőrség szerdán közölte, hogy "Béke mártírja" emlékmenet elnevezéssel tíz, magánszemély általi bejelentés érkezett a BRFK-ra, és kilenc esetben megtiltották a rendezvény megtartását a gyülekezési törvény adta felhatalmazás alapján (ám azt nem közölték, pontosan mi volt a tiltó ok). Akkor hozzátették, hogy a tizedik bejelentést is elbírálták, de arról először a bejelentőt tájékoztatják. A BRFK ezért csak csütörtökön közölte, hogy ezt rendezvényt is megtiltották.

A rendőrség tájékoztatás szerint egyébként augusztus 15-re 19 rendezvényt jelentettek be különböző szervezetek és magánszemélyek.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerdán a Magyar televízió Az este című műsorában emlékeztetett rá: a gyülekezési törvény meghatározza, hol húzódnak a gyülekezési jog korlátai, így azt nem lehet bűncselekmények elkövetésére felhasználni, vagy arra felhívni, mások jogait vagy szabadságát sérteni.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség milyen jogalapon tiltotta meg a rendezvényeket, azt mondta: "a helyzet meg van oldva, (...) ez egy egyszerű jogi megítélésű helyzet, merthogy egy percig nem lehet kétséges, hogy aki náci ideológiát hirdet, az mások jogaira és szabadságára tör".

A Népszabadság hétfőn azt írta, hogy a hungarista és neonáci szervezeteket összefogó NS Front nevű magyar nemzetiszocialista tömörülés Rudolf Hess emlékére felvonulást és koncerteket szervez augusztus 15-ére Budapestre. A napilap kitért arra, hogy Rudolf Hess a kezdetektől Adolf Hitler náci vezér harcostársa, sokáig helyettese volt.

A nürnbergi perben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték; 1987-ben, 93 évesen halt meg a spandaui börtönben. Halálának évfordulóján a németországi neonácik egy időben rendre felvonultak a sírjánál, de ott évekkel ezelőtt betiltották a demonstrációt.
A tervezett felvonulás hírére politikusok és civilek tiltakoztak a rendezvény ellen. Sólyom László köztársasági elnök kedden tudatta, hogy felháborítja a Magyarországra tervezett neonáci rendezvény. Bajnai Gordon miniszterelnök pedig azt mondta: Budapest és Magyarország nem lehet az újfasiszták paradicsoma, meg kell akadályozni a tervezett neonáci tüntetést. A Fidesz szerint Magyarországon eddig kizárólag szocialista kormányok idején volt látványos neonáci felvonulás.

A Civilek a Szélsőjobb Ellen Mozgalom ugyancsak augusztus 15-ére hirdetett demonstrációt a kirekesztés és az erőszak ellen Budapestre. A több mint ötven hazai és nemzetközi szervezetet tömörítő mozgalom No pasaran! - Nem törnek át! címmel rendezi meg a "békés akciónapot". (A "No pasaran!" a spanyol polgárháború híres antifasiszta jelszava.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását