2024. április 29. - Péter

Friss fotó Fidel Castróról?

Újnak mondott fénykép jelent meg Fidel Castróról helyi idő szerint szerdán Havannában; a volt kubai elnök egészségesebbnek tűnik ezen a portrén, mint az őt ábrázoló korábbi felvételeken.
2009. augusztus 13. csütörtök 10:12 - HírExtra
A fénykép - amelyet a "Comandante" (parancsnok) fia, Alex készített - a központi darabja annak a kiállításnak, amely szerda este nyílt meg a havannai National szállodában abból az alkalomból, hogy a kubai forradalom atyja csütörtökön tölti be a 83. életévét. A kiállításon Fidel Castro 80 fényképen és három festményen látható. Az állítólag másfél hónapja készült portrén a kubai vezető jobban néz ki, mint a három éve bekövetkezett súlyos betegsége óta közzétett felvételeken, amelyeken igen soványnak tűnt. Három éve jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt.

Utoljára az év elején jelent meg róla kép, azon Christina Fernández de Kirchner argentin elnökkel és Manuel Zelaya hatalmától időközben megfosztott hondurasi államfővel látható.

Az állítólagos új képen az őszülő szakállú vezető kék baseballsapkát, fehér sportzakót és fekete inget visel. A kiállított képek között akad, amelyik 1955-ben készült New Yorkban, egy 1959-es fotó, amelyen az egykori harcostárs Ernesto "Che" Guevarával látható, és van egy közös kép Ernest Hemingwayjel 1960-ból. Kiállítottak egy olyat is, amely II. János Pál pápa kubai látogatásán készült 1998-ban.

A kiállítás megnyitóján Ricardo Alarcón, a kubai parlament elnöke méltatta Fidel Castrót. Mint kifejtette, a kubai vezető nagyon korán felismerte "a média jelentőségét". Ezért válhatott a szivar, a szakáll és az olívzöld egyenruha halhatatlan jelképpé, amelyet mindenki ismer a világon - mondta. A kiállítás anyaga - a hivatásos fényképész Alex Castrón kívül még négy másik fotós munkája - szeptember elejéig lesz a kubai fővárosban, azután országjáró körútra viszik.

A "líder máximo" várhatóan szűk körben ünnepli születésnapját, nem lesz központi ünnepség. A kubai dolgozók azonban minden bizonnyal tartanak majd kisebb ünnepségeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását