2024. május 16. - Mózes, Botond

50 éves a kosárlabdázás géniusza, a mágikus

Minden sportágnak megvannak a maga ikonjai. A kosárlabdázás nem lenne ma az, ami Magic Johnson nélkül. A világon mindenütt ismerősen cseng a neve, talán csak Michael Jordant lehet hozzá hasonlítani.
2009. augusztus 13. csütörtök 19:19 - Kanizsai Ádám
Vajon mit jelent a mai fiatal kosaras srácoknak Magic Johnson? Nekik az új generáció Lebron Jamesei, Dwight Howardai, Dwayne Wadei a példaképeik. A Magic név biztos ismerősen cseng nekik, de látták játszani? Láttak róla felvételeket? Látták meccseket, döntőket végigjátszani?

Az idősebbek jobban emlékeznek. Earvin Johnson tényleg mágikus volt. Teljesen egyedi stílusa megváltoztatta a kosárlabdázásról alkotott képet. Mindenki tátott szájjal hüledezett, amikor a 2 méter 6 centis játékos úgy passzolt a társainak a háta mögött, vagy lába között, hogy rájuk sem nézett. Nem kérdés, Magic egy – 50 éve élő – legenda.

Fiatalkora

Earvin Johnson 1959 augusztus 14-én látta meg a napvilágot. A család hatodik gyermekeként született meg. Lansingben, Michiganben nőtt fel. Már kisgyermekkorában nagyon szerette a kosárlabdát, minden nap gyakorolt. Pédaképeinek Earl Monroet és Marcus Haynest tartja.

15 éves korában ragadt rá a Magic becenév, mikor az Everett középiskola csapatában tripladuplát csinált, azaz 36 pontja mellé leszedett 18 lepattanót és kiosztott 16 gólpasszt. Az egész idény alatt csodálatosan játszott, több mint 28 pontot és 16 lepattanót átlagolva, így a csapat huszonhét győzelemmel és mindössze egy vereséggel került a döntőbe. Itt hosszabításos meccsen, Magic vezényletével nyert a gárda.

Egyetemi évek

Johnson tulajdonképpen bármelyik egyetemre felvétlelt nyert volna, de a lakhelyéhez közeli Michigan Állami Egyetemet választotta. Az itteni edző ugyanis megígérte a kosarasnak, hogy irányító pozícióban játszhat. Ez teljesen egyedülálló volt akkoriban, ugyanis Magic már akkor magasabb volt két méternél.

Annak ellenére, hogy saját elmondása szerint a legnagyobb hangsúlyt kommunikációs tanulmányaira fektette (televíziós kommentátornak tanult ), a kosárlabdázásban is kiemelkedő eredményeket ért el.

Az 1978-79-es szezonban a Michigan játszotta az egyetemi döntőt az Indiana csapatával. Itt találkozott első ízben Johnson ősi riválisával, Larry Birddel. 75-64-re nyert Magic csapata.

Profi karrier

1979-ben került a ligába. Elsőként választotta ki az újoncok közül a Los Angeles Lakers. Johnson nagyon boldog volt, hogy Kareem Abdul-Jabbarral játszhat, aki előlépett a legtöbb pontot dobó professzionális kosarassá. Első évében bekerült a legjobb újoncok csapatába és az all-star gálán is részt vett. Előtte még soha senki nem nyerte el ezt a kitüntetést 18 évesen. Az év újonca azonban az időközben Boston Celticsbe kerülő Bird lett.

1980-ban a Lakers csapata a döntőbe került, ahol a Julius Erving fémjelezte Philadelphia 76ers-szel kellett megütközniük. Az angyalok városának kosárcsapata 3-2 re vezetett (4 győzelemig tart a párharc), mikor a center, Abdul-Jabbar megsérült. Nem volt mit tenni, a poziciót Magic vette át. Így a hatodik mérkőzés folyamán mind az 5 poszton játszott. 42 pontot 15 lepattanót és 7 gólpasszt jegyzett, a Lakers nyert. Így lett Magic az egyedüli újonc az NBA-ben, aki bezsebelte a döntő legjobbjának járó díjat.

A 1981-82-es szezonban a szavazatok alapján bekerült az NBA legjobb második csapatába. Wilt Chamberlain és Oscar Robertson után a harmadik játékos lett, aki 700 pontot 700 lepattanót és 700 gólpasszt könyvelhetett el. A döntőben ismét győzött a csapat, a legjobb megint csak Magic lett.

Egy évvel később Johnson először került az NBA legjobb csapatába. A döntőt azonban elbukta a Lakers.

Lakers – Celtics

Johnnson ötödik idényét taposta, mikor dupladuplás mutatóval zárta az alapszakaszt. 17,6 pont mellett kiosztott 13,1 gólpasszt és leszedett 7,3 lepattanót. Hiába a jó teljesítmény a döntőben hibát hibára halmozott a sztár, a csapata kikapott. Ez volt az első alkalom, hogy Bird és Magic a döntőben találkoztak.

1985-ben remek teljesítményt nyújtott mind Magic, mind csapattársa, az akkor már 38 éves Kareem, így megint bajnok lett a csapat. Saját elmondásuk szerint ez volt karrierjük csúcspontja.

Két évvel később ismét találkozott a két sztárcsapat immár harmadszorra. Johnson a negyedik meccset egy azóta is legendás utolsó másodperces horogdobással zárta le, mellyel nyert 107-106-ra nyert a Lakers. Az összesítésben 4-2-re nyerték ismét a bajnokságot a fiúk.

A karrier vége felé

1988-ban ismét nyert a Lakers a „Bad Boys” Detroit ellen, ezúttal a villámgyors kiscsatár, James Worthy lett a döntő legjobbja.

Egy évvel később a Pistons győzedelmeskedett, ám 1990-ben immár Kareem-Abdul jabbar nélkül nyert a Lakers a döntőben. Magic harmadszorra lett a legértékesebb játékos.

Egy évvel később Michal Jordan nem engedte, hogy ismét bajnok legyen a Lakers.

HIV vírus

Az 1991 november 7-én , Magic könnyekkel küszködve jelentette be, hogy HIV fertőzött. Mivel még nem mutatkoztak a betegség valódi jelei, így elkezdték a kezelést, mely azóta is sikeres. Johnson életereje, akarata és a gyógyszerek elégnek bizonyultak, hogy a vírus ne döntse le a lábáról a sportolót.

Ennek köszönhetően 1992-ben a rajongók beszavazták az All-Star csapatba, holott hivatalosan már nem is játszott. A kosárlabdázás megszállottainak ez aranypillanat volt. Magic remekül játszott, 25 pontot szerzett és kiosztott 9 gólpasszt. A meccs ultolsó percében dobott egy triplát Jordan fölött, ezzel beállítva a végeredményt. Így lett a gála legjobbja.

Továbbá ebben az évben az olimpiai álomcsapat tagja volt, mely a világ kosárlabdagárdáit 25 átlagponttal verte meg. Nem csoda, hiszen a tizenkét játékosból 1996-ban tízet választottak a világ ötven legjobbja közé. Ide került Magic is.

Amiért szeretjük

Magic Johnson egész életében becenevéhez méltóan játszott. A mosolygós fiú mindig nagy kedvvel lépett pályára, s ott a maximumot nyújtotta. Tudta mindazt, amit egy kiváló kosarasnak tudnia kell, sőt többet is. Egy személyben volt irányító, bedobó, csatár és center. Távolról dobni éppolyan hatékonyan tudott, mint ziccerezni, vagy büntetőzni. Rengeteg csúcsot tart gólpasszok tekintetében. Karrierja folyamán 11,2-es átlagot produkált, amivel a valaha élt legjobb helyzetbehozó szerepét érdemli ki. Tripladuplák (három statisztikai mutatóból kétszámjegyű eredmény egy mérkőzésen) tekintetében a második helyen áll.

„Annak ellenére, hogy élőben sajnos nem láttam játszani, a tévében ugyanúgy végigkövettem a pályafutását mint mindenki más. A Dream Team-ben és a Lakersnél Pat Riley keze alatt is figyelemmel kísértem egészen a Michiganig, ahol nagyon nagy rivalizálás volt” – mondta a HírExtrának Dávid Kornél, az egyetlen magyar, aki az NBA-ben is szerepelt.

„Jelen pillanatig mondhatjuk, hogy minden idők legjobb irányítója volt. Ilyen magassággal nem volt senki, aki ilyen képességekkel rendelkezett volna. Nem volt, és nagyon úgy tűnik, hogy nem is lesz olyan játékos, aki ezt a játékintelligenciát tudná nyújtani” – válaszolta kérdésünkre Kornél.

„Mindenképpen nagy szerepe volt Magic Johnsonnak az új szemléletű kosárlabdázás kialakulásában. Csapattársai is mind-mind megelőzték korukat, így még látványosabbá téve Magic passzait. A Celtics-szel való rivalizálás is hozzájárul ahhoz, hogy az NBA és a kosárlabdázás emblematikus figurája legyen Magic Johnson.”

Boldog 50.születésnapot, Magic!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Phil Ivey
2009. augusztus 14. 14:10
Szerintem is Michael Jordan a legnagyobb legenda, de azért Magic is felfér a dobogóra :)Abban azonban igaza van balogh gy-nek , hogy a két nagy öreg egy-egy nagy pillanatához hasonlóakat régóta nem láttunk, s egy darabig nem is fogunk.
gizimama
2009. augusztus 14. 12:08
Magic nem egy interjúban nyilatkozta, mikor saját ügyességéről, meg a kosárlabdázásban betöltött szerepéről kellett volna beszélnie, hogy "igen-igen, tettem valamit ezért a sportért, de a Kosárlabdázás (így nagy betűvel) Michael Jordan.
balogGY
2009. augusztus 14. 12:04
Az 1992-es All Star gála minden idők legjobbja volt. Volt egy jelenet, mikor Magic és Jordan egymással szembe került. Magic vezette Jordanre a labdát. A társak erre gyakorlatilag lementek a pályáról, hogy lássák a két bálványt egymás ellen menni.

A közönség állva tapsolt.
A világ kosárlabdázásának egyik legszebb jelenete volt.
Sosem lesz ilyen többet.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását