2024. május 4. - Mónika, Flórián

A magyar gázpiacot támadja az, aki az EMFESZ-t támadja!

Nincs vége az EMFESZ elleni támadásoknak. A Mabofi, mint az EMFESZ korábbi tulajdonosa, továbbra sem tud beletörődni az EMFESZ új tulajdonosi szerkezetébe. Most az Energiahivatal elleni akcióval próbálkozik.
2009. augusztus 12. szerda 08:00 - HírExtra
Az EMFESZ-t még májusban adta el a svájci bejegyzésű RosGas Ag-nek a Mabofi által megbízott ügyvezető igazgató Góczi István. Az ügylet törvényesen zajlott, így a cégbíróság is bejegyezte a tulajdonos váltást. A Mabofi offshore tulajdonosai és a mögöttük álló Dimitrij Firtas – vélt törvénytelenségekre hivatkozva - minden eszközzel megpróbálja utólag semmissé tenni az ügyletet. A tulajdonosváltást és annak körülményeit is megtámadta svájci és a magyar bíróság előtt is.

A Fővárosi Bíróság 2009. június 26-i ítéletében első fokon elutasította a ciprusi bejegyzésű offshore cég, a Mabofi kereseti kérelmét, amely arra vonatkozott, hogy helyezze hatályon kívül a RosGasnak, mint új tulajdonosnak a cégbírósági bejegyzését. Akkor a bíróság az indoklásában megállapította, hogy a cégbírósági eljárásban a tulajdonszerzéssel kapcsolatos bejegyzési kérelmet, illetve az ahhoz mellékelt iratokat megfelelően terjesztették elő, ezért nincs semmilyen jogi indok arra, hogy a cégbíróság döntését a bíróság felülbírálja.

Támadás a Magyar Energia Hivatal ellen

A Mabofi ezek után a Magyar Energia Hivatal (MEH) ellen fordult. A hivatal minden bizonnyal azzal váltotta ki a volt tulajdonos haragját, hogy egy közleményt adott ki a tulajdonosváltással kapcsolatban, mely a MABOFI számára kedvezőtlen volt. A MEH nem tett mást, csupán objektíven megvizsgálta - a magyarországi fogyasztók szemszögéből is és törvényességi szempontból is - az EMFESZ tulajdonosváltásának körülményeit.

Az általuk kiadott anyag csupán azt írja le, hogy az orosz-ukrán gázválság miatt a RosUkrEnergo nem kap gázt a Gazpromtól, így magyar partnerét, az EMFESZ-t sem tudja ellátni. Megállapították, hogy ez a helyzet a magyar energiabiztonságot negatívan érinti.  Mivel a RosUkrEnergot kiiktatták a Gazprom és Ukrajna gázszállítási megállapodásából, nagyon úgy tűnt az EMFESZ kutyaszorítóba került.

Sikeres lépés a biztonságos gázellátás irányába

Góczi István lépése az EMFESZ - és nem utolsósorban a magyar fogyasztók – szempontjából kiváló stratégiának bizonyult. Hiszen az új tulajdonossal (a RosGas-zal) a háttérben Góczi jóval kedvezőbb pozícióból kezdhetett tárgyalásokat a Gazprom felső vezetésével. Az EMFESZ vezér húzása – idáig úgy tűnik – bejött: a Gazprom és az EMFESZ között akár napokon belül megszülethet a megállapodás a gázszállítás megindításáról.

Az Energia Hivatal a biztonságos jövőbeni gázellátás megteremtése céljából hozta nyilvánosságra szakmai véleményét a tulajdonosváltásról. A MEH hatásköréből adódóan a magyar fogyasztók érdekét nézve elemezte a helyzetet és írta meg véleményét.
Ez persze annyira kiverte a Mabofinál a biztosítékot, hogy beperelte a hivatalt.
Kérdés mire jutnak vele?

Hiszen azon a tényen nem lehet vitatkozni, hogy a RosUkrEnergo már nem kap gázt a Gazpromtól. Ez pedig kijelölte a pályát az EMFESZ számára. Ha a cég továbbra is el akarja látni a magyar fogyasztóit olcsó gázzal, kénytelen volt a Gazprom felé fordulni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását