2024. május 27. - Hella

Robotgép ölte meg a tálibok vezérét - ki a következő?

Minden valószínűség szerint meghalt Bajtullah Mehszúd, a pakisztáni tálibok vezetője - halálát egy robotrepülőgép támadása okozta. A tálibok rendkívüli gyűlést hívtak össze az új vezető megválasztására.
2009. augusztus 7. péntek 12:52 - Pásztor Balázs
Halál az égből

Pár napja már voltak találgatások afelől, hogy milyen veszteségeket mért a pakisztáni tálibokra az USA újabb robotrepülőgép-támadása, amely cafatokra robbantotta Bajtullah Mehszúd pakisztáni tálib-vezető apósának a házát.

Annyi biztos volt, hogy Meszúd felesége és hét testőre életét vesztette, sőt szárnyra kaptak a pletykák Meszúd sérüléseiről is. Mind később kiderült, a pletyka nem volt alaptalan: a pakisztáni belügyminiszter Rehman Málik, és jelenlévő amerikai források elmondták, Meszúd minden valószínűség szerint meghalt, noha addig nem mondanak semmit 100 százalékra, amíg nem látták a holttestet.

Meszúd halálát sok más állítás is alátámasztja: egyes források szerint temetése már meg is történt a helyszíntől alig egy kilométere lévő Nargoseyben. Más források szerint pedig ma, vagyis pénteken délután ülnek össze a pakisztáni tálibok vezetői, hogy valami nagyon fontos kérdéskörben tanácskozzanak - ami könnyen lehet az új vezető megválasztása is. A posztra a legesélyesebbek Mulana Azmatullah a tálibokat vezető tanács tagja, katonai vezető és Vali-ur-Reman, aki szintén tanácstag, a tálibok egyik szószólója.

Meszúd halála azért nagyon lényeges, mivel ő volt Pakisztán első számú közellensége, és a tálib akciók eszméinek a megfogalmazója. A fejére több mint ötmillió dollárt tűzött ki az amerikai és a pakisztáni kormány közösen, miután az ő vezetésével kezdtek tömegessé válni a kormány ellen elkövetett öngyilkos merényletek és egyéb brutális, megtorló gyilkosságok. Szintén őt gyanúsítják Benazir Bhutto, pakisztáni kormányfő 2007 decemberi meggyilkolásával, ám ezt az egy vádat mindig is makacsul tagadta.

Lehetséges változások


Meszúd halálával sok minden változhat, noha a különböző katonai elemzők igen eltérő véleményt fogalmaznak meg. Mehmud Sah, visszavonul pakisztáni dandártábornok, a törzsi területek biztonsági vezetője szerint a tálibok számára „egy sorscsapás” volt Meszúd halála. „Ő volt az az ember, aki igazán összetartotta a Tálibánt, egységet hozott közéjük és formálta a napirendjüket rengeteg stratégiai gondolattal.”

Ezzel ellentétben Karin von Hippel, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának szakértője kétkedett abban, hogy egyetlen Tálib vezető halála tartósan befolyásolhatná az ottani helyzetet. „Valaki majd jön, és gyorsan átveszi a helyét. Nem vagyok benne biztos, hogy túl jól értenénk ezeknek a pakisztáni katonai csoportoknak a működését, vagy az afganisztáni tálibokkal való kapcsolatukat”. Karin szerint vagy negyven vezetője van a táliboknak.
A háború állása
A Szvat-völgy ellen indított májusi offenzíva sikeresnek tűnik: pakisztáni jelentések szerint a tálibok 95 százalékát kiszorították a térségből, az ott maradtakat pedig folyamatosan számolják fel. A következő offenzíva Vazirisztán tartományt érintheti, amely mindig is törzsi területnek számított - és jelenleg a tálibok utolsó pakisztáni fészke, ahol a pletykák szerint Oszama bin Laden is megbújhat. A háború rengeteg menekültet eredményezett, kiknek ellátása nagyon bizonytalan: az őket ideiglenesen befogadó családok segítsége nélkül több ezren is éhen halhatnának.

Maguknak a táliboknak a lakosság általi támogatottsága rohamosan csökkent a sária engedett bevezetése után - valamint azért, mert ígéretük ellenére ez után is harcoltak a kormány ellen. A legnagyobb hatást egy videofelvétel és az ehhez kapcsolódó külügyminiszteri nyilatkozat gyakorolta a lakosságra: a felvételen egy 17 éves lányt korbácsol meg egy tálib azért, mert olyan férfival mutatkozott, aki nem a férje. Így a tálibokat elutasító lakossági arány 80 százalékra nőtt a korábbi 34 százalékkal szemben, a Szvat-völgyi offenzívát támogatók aránya pedig 70 százalékra emelkedett - és a mérsékelt vallási vezetők is ellenük fordulat.

Robotok sikere


Az akció nem csak a tálibok elleni harcban, hanem az amerikai haditechnológiában is változást jelenthet - legfőképp a robotikában. Elvégre ez a pilóta nélküli robotrepülőgépek legnagyobb sikere, de korábban sem voltak eredménytelenek. Az amerikaiak nagyjából ötven hasonló támadást hajtottak végre a térségben tavaly év-közepe óta, közel 480 ellenség halálát okozva - a civil áldozatok száma pedig viszonylag alacsony.

Meszúd második felesége ugyanígy lelte halálát, ahogy Abu Laith al-Libi al-Kaidás nagyöreg, Abu Khabab al-Masri szintén al-Kaidás biológiai fegyvermérnök, és Usama al-Kini tálib hadműveleti vezér is. Bár Pakisztán szóban folyton agitál a robotrepülőgépek használata miatt, mert ezek megsértik az ország szuverenitását, mégsem tesz ellenük semmit, az amerikaiak pedig egy szerződést lobogtatnak, miszerint ezt megtehetik.

Ha a hadsereg képes kilőni a kulcsembereket nagyobb offenzívák, vagy hatalmas pusztítást véghezvivő bombák nélkül, akkor nyilvánvalóan ez a jövő hadászati útja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. augusztus 7. 15:25
És ne feledjük,a terrorvezér lakcimét,valamelyik vezértársa árulta el!Lehet,hogy az áuló lesz az uj terrorvezér, és akkor őt könnyen lehet kézben tartani!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását