2024. június 17. - Laura, Alida

"Mindenki ki akar jutni ebből a pokolból!"

Tovább folyik a pakisztáni offenzíva a Szvat-völgyben megbújó tálibok ellen, miközben emberek százezrei menekülnek el a területről. A helyzet egyre komolyabbra fordul, az elnök szerint az ország a túlélésért küzd.
2009. május 11. hétfő 19:09 - Pásztor Balázs
Hazug előjáték

Tálibok
Erősen muzulmán nézeteket valló, a kormányzást vallási alapokon elképzelő,szunnita muszlim és pastu nacionalista mozgalom, amely 1996-tól 2001-ig volt kormányon (ekkor a NATO és az Északi Szövetség eltávolították őket a hatalomból). Az al-Kaida is támogatja a mozgalmat, amely sokak szerint a 80-as években alakult, az Afganisztánt megszálló szovjetek ellen.
Mind Afganisztánban mind Pakisztánban az egyik legnagyobb gondot a tálibok visszaszorítása, illetve a velük való kiegyezés jelenti. Utóbbi már csak azért is lenne létfontosságú, mert ha le is győzik őket, a népi ellenállást sosem fog sikerülni teljesen letörni a részükről, egy kiegyezésnél viszont megszűnne ez az akadály is, így a két ország a komoly fejlődés útjára léphetne.

Valószínűleg ez motiválhatta a pakisztáni kormányt is, amikor februárban felajánlotta, hogy az ország legészakibb, Szvat-völgy tartományában bevezetik a nőket elnyomó sáriát, cserébe azért, hogy az ott uralkodó tálibok letegyék a fegyvert. A tartományban gyakorlatilag 2001-óta van jelen komoly mértékben a tálib kontra kormány konfliktus, amely 2007-ben az ottani tálib vezér szabadon egedésével fokozódott háborús helyzetig. Tavaly szeptember óta több hadmozdulat is történt, aminek hatására idén februárban érkezett az említett békeajánlat.



Csakhogy a tálibok kissé elbízták magukat, és úgy rúgták fel a megállapodást, hogy az Obama irodájának ajtaját is betörte. Nemcsak hogy nem rakták le a fegyvert, de április közepén nagy volumenű hadmozdulatokra szánták el magukat: bevették a fővárostól nem is oly messze fekvő Bunert, amit a kormány gyakorlatilag hátrahagyott. Amerika őrjöngött, a pakisztáni vezetés meg nagybölcsen megállapította: a tálibok bizony csúnyán megszegték ezt az egyezményt. Mivel a nép, Amerika, és a vezetők egy részének a nyomása találkozott, hadsereg végül megindult Bunerbe, és véres harcok árán gyakorlatilag visszafoglalta azt. Ám a nyomás itt nem ért véget.

A pokol völgye


Pakisztán
A világ hatodik legnépesebb országa, ásványkincsekben igen szegény – valaha India része volt, azóta mint ősellenségekre tekintenek egymásra. A világ második legtöbb iszlám hitű (főleg szunnita) ember otthona, és a egyetlen muszlim ország, amely rendelkezik atomfegyverrel. Számos nemzetközi szervezet és szerződés tagja, illetve alapítója, ám demokráciája igen sérülékeny, függetlensége óta sokszor erővel irányították.
Szerdán Obamánál tett látogatást Hamid Karzai afgán, és Asif Ali Zardari pakisztán elnök (a volt miniszterelnök, Benazir Bhutto özvegye), amelyben kiemelt kérdéssé vált a tálibokkal való konfliktus rendezése. Már csak azért is, mert pont a látogatás közben indult az a nagy erejű offenzíva, amely a tálibokkal való leszámolást helyezi célul, méghozzá a tálibok erősségének számítón Szvat-völgyben.

Az esemény óta mintegy 500.000 ember hagyta el a lakhelyét, amelyhez csatlakozott most mintegy további 200.000, akik a kijárási tilalom ideiglenes feloldása miatt tudtak elmenekülni (a tilalmat azért vezették be az offenzíva előtt, hogy valamelyest gátolják a tálib fegyveresek mozgását). Ha ehhez hozzávesszük, azt a félmilliónál is több embert, akik az eddigi tálib konfliktusok során hagyták el az otthonukat tavaly augusztus óta, akkor a menekültek száma jóval egymillió felé emelkedik.

A katonaság - amely nehéztüzérséggel és harci helikopterekkel egyaránt támogatja földi egységeit - szerint csak tegnap 200 tálib fegyverest öltek meg - de az ilyen beszámolókat korántsem erősítik meg független források. Azonban a tálibok sem restek, igaz ők sajátságos módszerekkel dolgoznak: ma egy gépkocsi öngyilkos merénylő 10 emberrel végzett egy biztonság ellenőrző pontnál. „Mindenki ki akar jutni ebből a pokolból!” – nyilatkozta Zubair Khan, egy helyi lakos telefonon keresztül a Reutersnek. „Nem tudják merre indulnak, de mennek, mert itt maradni a halállal egyenlő”.

Háttér az offenzívához

Nem csak Amerika, hanem a helyi politikai pártok és a civilek nagy többsége is támogatja a katonai akciót - bár egyes elemzők szerint ez csak addig fog tartani, amíg jelentősebb civil áldozatokról, vagy a menekültek katasztrofális helyzetéről nem érkezik hír. Az előbbit a tálibok civil élő pajzsa, az utóbbit pedig az ottani segélyszervezet elnökének beszámolója biztosítja, aki szerint ha ebben az iramban érkeznek a táborba a menekültek, akkor a legalapvetőbb dolgok ellátása is ellehetetlenülhet.

Zardari mondatai sem ébresztenek túlzott bizalmat: az NBC-nek adott interjújában kijelentette, hogy a háború az ország túlélésért folyik. A tálibokat felnagyítja, és egyfajta kórosan terjedő rákként írja le, „amelyet mi okoztunk: Amerika és Pakisztán együtt. Ki kell találnunk egy stratégiát, amelyben a világ együtt száll szembe ezzel a fenyegetéssel (vagyis a kormány elleni katonai alakulatokkal – a szerk.). Mert ez egyáltalán nem csak Afganisztánra,vagy Pakisztánra jellemző.”

Az ország válság miatt megrokkanó gazdasága sincs túl jó helyzetben, amely nemrég komoly IMF kölcsönre szorult. Ráadásul a harcok mind a befektetőket, mind a Szvat-völgyet egyébként kedvelő turistákat távol tartják, így Pakisztán elemi érdeke lenne a konfliktus minél előbbi, és tartós rendezése. A mostani hadjárat úgy néz ki, egy időre elveszi a tálibok kedvét mindenféle katonai akciótól, csakhogy ez még korántsem jelent megoldást. Az a korrekt tárgyalás lenne, amelyre egyelőre nincs esély.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását