2024. május 17. - Paszkál

Megbukott a legújabb orosz katonai terv

Oroszország a minap ismét kudarcot vallott. Nem sikerült létrehoznia egy ütőképes, igazi katonai szövetséget. Pedig az a szervezet felvehette volna a versenyt akár a NATO-val is, legalábbis Ázsiában. Hogyan tovább?
2009. augusztus 7. péntek 16:31 - Kesjár Norbert


Az ODKB legfontosabb elemét az ODKB-t létrehozó szerződés 2. cikkelye tartalmazza: „Amennyiben a résztvevő államok valamelyikének biztonságát, területi egységét, szuverenitását, vagy a nemzetközi békét és stabilitást veszély fenyegetné, a résztvevő államok részéről életbe lép a veszély elhárításához szükséges lépéseket célzó koordinációs mechanizmus”.

A cikkely kísérteties hasonlóságot mutat a NATO Alapokmány híres 5. cikkelyével, amely szintén a kölcsönös katonai segítségnyújtást írja elő a tagállamok számára.

Kudarc

Minden meg volt tehát a szervezet létrehozásához, a lényeget kivéve: a közös, gyors reagálású erőket nem sikerült felállítani. Ezt a „hiányt” pótolta volna a most hétvégén tartott csúcstalálkozó, amely végül kudarccal végződött.

A kirgizisztáni Biskekben, zárt körben megtartott tanácskozáson jelen volt valamennyi tagállam államfője, viszont nem mindenki írta alá a gyors reagálású erőkről szóló dokumentumot. A fehérorosz államfő, Alekszandr Lukasenko (és részben a kirgízek s) ugyanis elutasította azt, s mivel korábban az üzbég elnök sem írta alá, ez megadta a „kegyelemdöfést” a tervezett intézkedésnek.

Pedig egészen a közelmúltig Fehéroroszország volt Moszkva egyik leghűbb támogatója, korábban még a közös állam létrehozása volt az elérendő cél, mára viszont gyökeresen megváltozott Fehéroroszország hozzáállása. Lukasenko látványosan elfordult az oroszoktól, megtagadva több területen is az együttműködést és nehezményezve az erre adott orosz válaszokat (pl. az energiaárak megemelését).

Mi jöhet ezután?

Az Oroszország számára kudarccal végződő csúcs után felmerül a kérdés: hogyan tovább? A jövőben valószínűleg Oroszország sem fogja szorgalmazni a kollektív biztonsági szervezet megteremtését és inkább kétoldalú együttműködéseket fog kötni az adott államokkal.

Már a példa is adott: Kínával például rendszeresen tartanak közös hadgyakorlatokat az oroszok.

Egy új, orosz vezetésű kollektív biztonsági szervezet létrehozásának az esélye tehát most olyan kicsire zsugorodott, mint egy másik – egyesek szerint lehetséges, mások szerint abszurd – lehetőség, nevezetesen: Oroszország NATO-tagsága.
Forrás: HírExtra/Kommerszant/BBC/Honvédelmi Minisztérium/Wikipédia

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását