2024. május 19. - Ivó, Milán

Észak-Korea utolsó esélye?

Úgy tűnt Észak-Korea diplomáciai lehetőségei végképp elúsztak és teljes elszigeteltségben fogja tengetni napjait - ami sem neki, sem a világnak nem jó. Amerika most egy bravúros húzással orvosolta a helyzetet.
2009. augusztus 5. szerda 12:15 - Pásztor Balázs
Figyelj rám!

Kim Dzsong Il, a Kedves Vezér, Észak-Korea diktátora mindent elkövetett azért, hogy betegsége ellenére erősebbnek tűnjön mint valaha - ezt pedig úgy érte el, hogy kis országát próbálta a jelenleginél erősebbként feltüntetni. Ez egyrészt szükséges volt azért, hogy a hazai "egerek" ne mozgolódjanak, és azért is, hogy kijelölt utódját elfoglalják - aki a Kedves Vezér legkisebb fia lesz. Azonban ezek a lépések az addigiaknál is jobban elzárták Északot a külvilágtól.

A legjobb módszer arra, hogy felvegyenek a nagy játékosok közé - vagy hogy egyáltalán beszéljenek rólad - az, ha tudják hogy ki vagy. Egy csendes kis diktatúra nyilván nem váltaná valóra a nagy kommunizmus álmait, így Északnak komoly tényezőnek kell lennie a világ színpadán - amit egyedül katonai módszerekkel tud elérni. Amikor a világ nem nagyon foglalkozott Északkal - vagy ha igen, akkor is annak vezetőjének gyenge egészségi állapotát hozta szóba - valamit tenni kellett.

Így hát Észak kilőtt egy olyan nagy hatótávolságú, atomtöltet szállítására alkalmas rakétát, amely képes elérni Amerika partjait is - ezúttal sikeresen. A reakció nem maradt el, a világ megrótta Északot tettéért, aki csak még durcisabb lett. Robbantott egy hatalmas atomot a föld alatt, amire a világ még jobban elképedt, és újabb kemény szankciókat hozott Észak ellen. Erre Észak felrúgta az évek óta húzódó, nagyszabású hatoldalú tárgyalás minden lehetőségét, és további rakétákat lövöldözött a tengerbe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását