2024. április 28. - Valéria

Becsődölt a falu, demonstrál a polgármester

Fizetésképtelenné vált önhibáján kívül a Heves megyei Ivád önkormányzata; a figyelemfelkeltés érdekében a polgármester demonstrációt fontolgat.
2009. július 22. szerda 17:20 - HírExtra
"Mivel pénzt nem tudok csinálni, ezért demonstrációt fogok szervezni az áldatlan állapotunkra való figyelemfelhívás érdekében" - fogalmaz Varga Zoltánnak szóló levelében Ivády Gábor (MDF).

A polgármester közlése szerint a község azért esett ki az önhibájukon kívül nehéz gazdasági helyzetbe került ("önhiki") települések listájáról, mert a főváros XVI. kerületének önkormányzata 10 millió forintot biztosított számukra egy falugondnoki kisbusz megvásárlására.

A közbeszerzési eljárás miatt a vásárlás elhúzódott és a naptári év fordulóján a település számláján volt a busz megvásárlására szánt pénz. Ennek az lett a következménye, hogy nem kapták meg az "önhiki"-s településeknek járó 5-8 millió forintnyi kiegészítő támogatást, ami a bérek, segélyek és a közüzemi számlák kifizetésére szolgálna.

Időközben viszont, mint minden hasonló helyzetben lévő település, igényeltek és kaptak is "önhiki"-s előleget, amit most vissza kell fizetniük. Mivel ennek nem tudtak eleget tenni, ezért pontosan "0 forint" állami támogatást kapnak ebben a hónapban és még 450 ezer forinttal, illetve annak kamataival tartoznak az elszámolás szerint.

Mindeközben a falunak mintegy 13 millió forint a tartozása és például a telefonjaikat egyirányúsították - jellemezte a helyzetet a polgármester.

"Most fogom az összes befizetetlen csekkünket és szépen elsétálok a miniszter úrhoz, hogy fizesse azokat ki, hiszen náluk maradt az a pénz, amelyből ezt meg tudnánk tenni. De nem egyedül megyek. Megkeresem az összes olyan települést, amely hasonló helyzetbe került az elmúlt időben, és együtt adjuk át a kifizetetlen számláinkat" - közölte Ivády Gábor.

Hozzátette: mindez azt jelenti, hogy sok hozzá hasonló helyzetű falu vezetőjével együtt fog demonstrálni.

"Tiltakozni fogunk az önkormányzatok alulfinanszírozása ellen, elegünk van abból, hogy különböző "trükkökkel" igyekszenek minél több pénzt elvonni tőlünk" - írja nyílt levelében Ivády Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását