2024. május 5. - Györgyi

Összegyűlt a református ifjúság

Koncertek, kiállítások, tanúságtételek, előadások sora és megannyi más program várja a fiatalokat a ma megnyílt Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón.
2009. július 21. kedd 20:47 - HírExtra
Negyedszer várja a református fiatalságot és a vallásukat még csak most keresőket a Csillagpont ifjúsági találkozó. A református fiatalok összejövetelét kétévente tartják, más és más helyszínen.

Az idei Csillagponton, amelynek a népszerű Tolna megyei üdülőhely, Fadd-Dombori ad otthont, Lenkeyné Teleki Mária paksi lelkész tartotta a nyitó áhítatot.

Valamennyi találkozó önálló mondanivalót és az ahhoz illeszkedő egyéni arculatot kapott. Az idei találkozó jelmondata: "Honnan veszed a bátorságot?" A kérdésre keresztyén hitükből fakadó válaszokat keresnek a résztvevők a találkozó előadásain, beszélgetésein és kulturális programjain is.

Hámori Ádám koordinátor és Ódor Balázs, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője elmondta az MTI-nek, hogy 2000-2500 fiatal részvételére számítanak. Alkalomról-alkalomra egyre több a határon túlról érkező érdeklődő, és most először a református egyház partneregyházaiból – többek között Angliából, Németországból, Kanadából sőt Tajvanról - is érkeztek fiatal delegáltak.

Keddtől szombatig több mint száz programot kínálnak. Lesznek nagy koncertek, esténként táncházak, számos előadás, de a rendezvény gerincét a lelki alkalmak adják. Minden délelőtt a keresztyénség egy-egy kérdését járják körbe. Ezt kiscsoportos beszélgetések követik - mondta Hámori Ádám.

A lelki alkalmak sorába tartoznak az áhítatok, melyekből tizenötfélét tartanak, hogy mindenki egyéniségéhez, habitusának megfelelőt találjon. A Csillagpontok történetében is különlegesnek számít a virrasztás, amely most először része a programnak.

Kiss Sándor, a szervezők helyi képviselője kiemelte, hogy a Csillagpont találkozó rendkívül jó alkalom arra, hogy Tolna megye bemutatkozzon a Kárpát-medencéből érkező fiataloknak. Megjelennek a megyében élő népcsoportok táncaikkal, zenéjükkel, esetenként mesevilágukkal, ételeikkel. Lesz egyebek mellett székely, sváb és sárközi est is. A szervezők arra törekednek, hogy modern, fiatalos stílusban mutassák be a magyar, és azon belül a Tolna megyei reformátusság kulturális kincseit. A fellépők között lesz a Kaláka együttes, a Bolyki Brothers, bemutatkozik a váci fegyház börtönkórusa és a Misztrál is.

Miután 2009 Kálvin-év, ez is tükröződik a találkozó programjában. A budapesti teológusok egy különleges kiállításon mutatják be Kálvin életútját és életművét.

Miként a szervezők elmondták az MTI-nek, a Csillagpont Bölcskei Gusztáv püspök szavai szerint a református egyház fiatalok felé mutatott arca. Megmutatja az egyházban rejlő lendületet. Lehetőséget ad a fiataloknak, hogy megtapasztalják a közösség élményét, és lelki élménnyel gazdagodjanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását