2024. május 2. - Zsigmond

A bukott elnök segítséget kér

A nemzetközi közösség, benne az ENSZ és az Egyesült Államok segítségét kérte hatalma visszaszerzéséhez kedden a megbuktatott hondurasi elnök, miután zsákutcába jutottak a hazájában kitört válság rendezését célzó tárgyalások. Manuel Zelaya az El Mundo című spanyol napilapnak nyilatkozva hangoztatta:
2009. július 21. kedd 14:41 - HírExtra
"Ez az egész egy pillanat alatt megszűnik, ha az Egyesült Államok egyértelmű lépéseket tesz azokkal szemben, akik az államcsíny hátterében állnak." Hillary Clinton amerikai külügyminiszter korábban arra figyelmeztette a Zelaya helyére az elnöki székbe került Robert Michelettit, hogy Washington csökkentheti a Hondurasnak nyújtott gazdasági segélyeket, amennyiben nem egyezik ki elődjével és ellenfelével.

Zelaya az interjúban úgy vélekedett: a nemzetközi közösségnek precedenst kell teremteni, hogy az ilyen esetek ne ismétlődjenek meg, a puccsok megszűnjenek, illetve az elkövetőket felelősségre vonják. Szerinte az államcsíny felelősei kinevetik a hondurasi népet, a nemzetközi közösséget, akárcsak az amerikai külügyminisztert. A hatalmából eltávolított elnök megismételte azt a szándékát, hogy hamarosan visszatér hazájába, függetlenül attól, hogy ez esetleg vérontáshoz vezethet.

Mint mondta, az ügyben közvetítő Costa Rica-i elnök, Óscar Arias néhány napi türelmet kért a rendezés érdekében. Hozzátette, hogy már szervezik a belső ellenállást, amire az alkotmány is feljogosít, hogy előkészítsék visszatérését az országba.

Egy másik spanyol lap, az El País még június 28-án közölt interjút Zelayával, nem sokkal azelőtt, hogy híre jött a hondurasi puccsnak. Az újságnak akkor azt mondta az elnök, hogy az államcsínykísérletet meghiúsították, mert az Egyesült Államok nem támogatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását