2024. április 29. - Péter

Rejtélyes halálesetek az idősek otthonában

Vizsgálatot indított az ügyészség amiatt, hogy gyanús halálesetek tucatjai történtek egy idősek otthonában Nyugat-Szlovákiában. A Lévától (Levice) harminc kilométerre található Lekér (Hronovce) községben működik az otthon, amelyben az idősek nem kapnak egészségügyi ellátást.
2009. július 20. hétfő 07:06 - HírExtra
Állítólag az intézet idős lakosai méltatlan körülmények között éltek - mondta el Lubomir Sevcik Nyitra megyei tiszti főorvos, aki arról nem beszélt, hogy hány ember halt meg az otthonban.

Az orvos úgy tudja, hogy súlyos betegségekben szenvedő, rendszeres orvosi ellátásra szoruló idős emberek élnek a lekéri szociális intézményben. "Az egyik ügyfél azt mondta nekünk, hogy már két hónapja nem látta orvos" - jelentette ki Sevcik.

Juraj Szebeni, az idősek otthonának igazgatója elutasította a vádakat, és becsületsértésért be akarja perelni a megyei tiszti főorvost. Szebeni cáfolta azokat a napokban megjelent információkat, amelyek szerint több mint száz ember halt meg tavaly az általa vezetett intézményben. Kijelentette, hogy 2008-ban 22, idén pedig 16 ügyfele hunyt el.

A lekéri intézményben hivatalosan bérlőként vannak bejelentve az ügyfelek, egyidejűleg összesen mintegy harmincan. Napi 10 eurót kell fizetniük a szolgáltatásokért, a napi ötszöri étkezésért, a mosásért és a vasalásért.

Az ügyészség Szebenit és feleségét uzsoráskodással vádolta meg. A vádak szerint a házaspár egy 26,5 ezer euró értékű házat kapott egyik ügyfelétől, aki néhány nappal később elhunyt.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap azt írta, hogy Szebeni a feleségével közösen 2003-ban nyitotta meg az otthont, de a szakhatóságokkal, a közegészségügyi hivatallal való összetűzések miatt 2007-ben visszaadta vállalkozói engedélyét. Két és fél éve polgári társulást jegyeztetett be a belügyminisztériumban, így az intézményt most az Otthon melege (Teplo domova) szervezet működteti. Zömében idős, 75 év fölötti személyek lakják az átalakított családi házat, s mindannyian tagjai e polgári társulásnak.

Juraj Szebeni elmondta, hogy a polgári társulás költségvetése az itt élők nyugdíjainak összegévek egyezik meg. Ő kezeli a bankszámlákat, ahová a nyugdíjak befutnak, de minden tranzakciót jegyeznek, kettős könyvelést vezetnek. Az Új Szó újságírói a helyszínen járva azt tapasztalták, hogy zsúfoltság van, szegényesek a körülmények, de a környezet tisztának és rendezettnek tűnt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását