2024. április 27. - Zita

Amikor a radikális rockbandák egy húron pendülnek

Nagyszabású nemzeti rock buli lesz Győrben július 25-én, hirdeti egy világhálón keringő plakát. A három magyar mellett ugyanennyi szlovák nacionalista zenekar is a fellépők közt van. Szigorúan a magyar-szlovák barátság jegyében.
2009. július 14. kedd 18:55 - Nagy András

„Ha a MI skinheadjeink és az Ő skinheadjeik kéz a kézben tudnak csápolni egymás zenekaraira, mi állhat még a nagy nemzeti megbékélés útjába? Vona Gábor kínálja meg egy korty pálinkával azt a bolondos Slotát, Bajnai masszírozza meg Fico gerincbántalmait, mindenki csókoljon szájon egy szlovákot, OSZT SZEVASZ!” – ezzel a rövid kommentárral teszi közzé az ominózus plakátot a Képviselő Funky nevű blogoldal, s a bejegyzéshez kapcsolódó közel 30 kommentből kiderül: a látogatókat nem hagyja hidegen a szóban forgó „koncertkülönlegesség”.

Soha egymás ellen?


A HírExtra megpróbált utánajárni, ki vagy kik állhatnak a szóban forgó koncert mögött, ez azonban korántsem bizonyult egyszerűnek. A plakátról ugyanis csupán a következők derülnek ki: magyar-szlovák barátság koncert Győrben, 2009. július 25-én. Fellépők: Vérszerződés (magyar), Vér kötelez (magyar), The Worst Nightmare (magyar), Ancestors (szlovák), No Compromise (szlovák), Project Vandal (szlovák), valamint Agrese 95 (cseh) és Rebel Boys (német). Magyarok és szlovákok együtt! Soha egymás ellen! Pontos helyszín a koncert napján. Belépő: 3000 HUF. Valamint egy e-mail cím és a mulatság egyetlen támogatójának logója.



Ingyencirkusz lenne az egész?

Romlandó szlovák demokrácia
Az IVO felmérése szerint 2009 második negyedévében 3,3-as „érdemjegyet“ kapott a szlovákiai demokrácia. Ez jelentős romlást jelent, hiszen az év első negyedében ez a mutató még kedvezőbb volt, 2,9, korábban pedig 2,8 és 2,6. A legrosszabb értékelést az ötös skálán a sajtó függetlensége kapta (3,75), ez 0,25-ös romlást jelent az első negyedévhez képest. A jelentés szerint valamennyi megfigyelt területen rosszabbodott a helyzet, így a demokratikus intézmények és jogállam (3,50), az emberi és kisebbségi jogok (3,25), valamint a törvényalkotási folyamat (2,75) terén is. Az Európai Unióban és az Európai Tanácsnál használatos kritériumrendszer alapján az 1,00 az optimális mutató.
Rövid utánajárás után levélben sikerült elérni a koncert egyik szervezőjét, Ferenc Lászlót. A HírExtra kérdésére, miszerint valóban javíthat-e egy ilyen esemény a súlyos konfliktusokkal terhelt magyar-szlovák viszonyon, a szervező azt felelte: az egész politikai ingyencirkusz, amit a két ország kormányai folytatnak egy mesterségesen gerjesztett dolog, amivel a háttérben folyó disznóságokat próbálják leplezni. Ezzel szemben ők olyan Európát akarnak, amelyben a nemzetek békében élnek egymással. Ezért lépnek fel közösen a szlovák bajtársakkal – mondta.

Az előzményeket ismerve persze joggal merülhet fel, nem lesz-e csak újabb konfliktusok forrása a koncert? A szervező ettől nem fél, mint mondta, „reméljük a legjobbakat”. A lényeg szerinte az, hogy megmutassák: a két nép hasonlóan gondolkodó emberei képesek közös célokért harcolni.

Mocskos módszerek?

A szervező azt is tudomásunkra hozza, hogy hasonló kezdeményezésre még nem volt példa, de mindenki biztos lehet benne, hogy nem ez lesz az utolsó közös koncert. Szerencsésnek tartja, hogy az első lépést már megtették egymás felé és kezet nyújtottak egymásnak.

És akkor most arról, hogy miért titok, mikor és hol lépnek fel az említett zenekarok. Ferenc László szerint azért nem lehet tudni, mert ha „idő előtt” bejelentenék, akkor fennállna a veszély, hogy a rendőrség megszorongatná a hely tulajdonosát, aki esetleg visszalépne a rendezéstől. Ez pedig, mint mondta „senkinek sem hiányzik”, majd hozzátette: „ismerjük már a mocskos módszereket”.

Ellenállás a szegletekben is

Mint kiderült, azért esett a szervezők választása épp Győrre, mert amellett, hogy közel van a szlovák határhoz, egyúttal érzékelteti, „a nemzeti ellenállás nem csak Budapesten létezik, hanem ott van az ország legeldugottabb szegleteiben is, jó ha ezt tudják az emberek”.

A koncert iránti érdeklődést firtató kérdésünkre a szervező mindössze annyit felelt, nem gondolkodnak számokban, örülnek, ha minél több bajtárs eljön és kész velük együtt tenni „a két nép békés egymás mellett élésének érdekében”.

Egy biztos: a két ország kapcsolata évtizedes mélypontra jutott az utóbbi években és ezt már Európában is pontosan tudják. Az IVO társadalomkutató intézet minap megjelent Barometer elnevezésű jelentésében például egyenesen azt írja: elképzelhető, hogy az egész Európai Unióban nincs másik két ország, ahol ennyire rosszak lennének a kétoldalú kapcsolatok.

S, hogy mit gyógyíthat ezen néhány ultra nacionalista rockbanda közös fellépése? Alighanem rögtön kiderül, amint Trianon, a Benes dekrétumok, vagy épp a napokban elfogadott szlovák nyelvtörvény kerül szóba...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását