2024. május 17. - Paszkál

25 napig éltek élelem nélkül

Csodával határos három kínai bányász megmenekülése, akik 25 napot töltöttek a föld rabságában élelem nélkül - mondták el a megmentésükben részvevők, akik hétfőn részletesen beszámoltak a vasárnapi mentőakcióról.
2009. július 13. hétfő 20:49 - HírExtra
Li Hszing-vej, a Kujcsou (Guizhou) tartományban fekvő Lungcsang (Longchan) bánya vezetője talált rá vasárnap elsőként a szerencsés túlélőkre helyi idő szerint 11.28-kor, amikor éppen átvizsgált egy alagutat, amely a június 17-i katasztrófában elzáródott.

A járatban kúszva fényt pillantott meg maga előtt, s mikor odakiabált, hogy "hány ember van ott?", elgyöngült hangon válaszolta valaki, hogy "három" és hogy " Honanból (Henan) valók vagyunk".

A kimentetteket megvizsgáló orvos szerint "mind öntudatuknál voltak, a szívük és a tüdejük is jó állapotban volt, valamint a vérnyomásuk, a lélegzésük és a szívverésük is stabil volt".

Amíg kifelé cipelték őket megmentőik, Csao Vej-hszing inni szeretett volna, társa, Vang Csüan-csie pedig csak annyit mondott: "ki akarok jutni".

Vang elmesélte, hogy csak szomjukat tudták csillapítani a tárnában. Normális körülmények között csupán vízen mintegy tíz napig képes életben maradni egy ember - állította az eset kapcsán egy kínai orvos.

Vang Kuang-vej, a túlélő trió harmadik tagja a kórházban kijelentette, hogy jól érzi magát, és már annyira erőre kapott, hogy a csípőjétől a mellkasáig fel tudta emelni a kezét.

A mentőcsapat egyik tagja úgy vélte, a három bányász azért volt képes életben maradni, mert tapasztalt emberek, akik igyekeztek beosztani az erejüket, és szilárdan hittek benne, hogy végül meg fognak menekülni.

Amikor a felszínre hozták őket, a fény ellen fekete szemvédőt kaptak, a mentők pedig még beszélni sem engedték őket, nehogy elfogyjon maradék energiájuk.

A "csoda" másik eleme, hogy szerencsére elegendő levegőhöz jutottak. 16 méterre attól a helytől, ahol rájuk találtak, volt egy vízszivárgás, és az oxigén is bejutott az alagútba.
Amikor a bányát június 17-én elárasztotta a víz, 16 munkás dolgozott a föld alatt. A mentőcsapat június 25-én találta meg az első holttestet.

A sikeres mentőakció új reménnyel töltötte el a mentőket, akik tovább folytatják a kutatást további 12 eltűnt bányász után.

Kínában évente átlagosan 3215 ember veszti életét bányaszerencsétlenségben hivatalos adatok szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását