2024. május 13. - Szervác, Imola

Az emberiség megmentője: a tudatos családtervezés

Az emberiség történetében hamarosan bekövetkező demográfiai katasztrófát csupán egyetlen módon előzhetjük meg: a mindenkire kötelező a tudatos családtervezéssel. Ez pedig látszólag lehetetlen küldetésnek tűnik. Vagy mégsem?
2009. július 10. péntek 16:59 - Kesjár Norbert
Július 11-én lesz az ENSZ Népesedési Világnapja. Ebből az alkalomból a különböző szervezetek ismételten felhívják a figyelmet a Föld demográfiai helyzetére és a várható súlyos következményekre is.

Évente 80 millióval többen leszünk

Évek óta a globális felmelegedés melletti legnagyobb gondja az emberiségnek az ún. demográfiai robbanás. Ez a jelenség a szegényebb, fejlődő országokban jelentkezik a legnagyobb erővel.

9 millióan leszünk
Az ENSZ legutóbbi (2008-as) felmérése szerint 2050-re bolygónk lakossága elérheti a 9,2 milliárd főt. A legnagyobb arányú növekedés Afrikában fog bekövetkezni. A világ legnépesebb állama India lesz, 1,6 milliárd fővel. Nőni fog Amerika, Ausztrália és Óceánia lakossága is. A világ többi részével szemben Európában csökkenni fog a népesség és csak egyetlen ország lesz, amelyben többen élnek majd, mint ma: ez pedig Írország.
Forrás: un.org
Egyes országok (például Kína, India, Indonézia, Nigéria) esetében már-már katasztrofális következményekkel jár a történelemben minden eddigit meghaladó népességrobbanás.

A Föld elmaradott, szegény régióiban bekövetkezett demográfiai változás ugyanis összekapcsolódik a szegénységgel, a nyomorral és az egyre fogyatkozó földi javak miatti éhezéssel és az egészséges ivóvízhez való hozzáférés korlátozottságával (illetve hiányával).

Szakértők szerint a tendencia egyre erősödik. Évente 80 millióval többen élünk a Földön, s ez egyre nő. Az egyik magyar alapítvány egészen elképesztő megállapítása szerint minden egyes napon több csecsemő születik, mint amennyi az emberszabású fajok teljes létszáma a Földön.

Kérdés, hogy mit lehetne ez ellen tenni? Lehet-e tenni ez ellen egyáltalán?
Az ENSZ természetesen már rengetegszer foglalkozott ezzel a problémával, viszont sajnos nem tudott eddig semmilyen kézzelfogható eredményt felmutatni. A deklarációk szintjén persze minden rendben van, hiszen a világszervezet tagjai már több konferenciát is tartottak, rengeteg közös nyilatkozatot kiadtak és létrehozták az ENSZ Népesedési Programját (UNFPA).



Mindazonáltal a gyakorlat azt mutatja, hogy az emberiség kezdi felélni a Föld javait, s ez pedig hosszútávon a teljes pusztuláshoz vezet. Évről-évre fogynak el a létalapjaink: az erdők, a talajok, a víz, az élővilág és természetesen az egész földi klíma is.
Az emberiség igényeinek kielégítése már jelenleg is 130 százalékosan túlterheli a Földet, s ez a túlterhelés évente 1 százalékkal nő.

Az UNFPA persze próbál tenni ez ellen, ezért minden évben valamilyen programot indítanak a komplex problémakör egy-egy szeletének megoldására. Például idén azt tűzték ki, hogy a legszegényebb országokban is megoldanák a lányok iskoláztatását.

A családtervezés lehet a megoldás

A kairói program
Az ENSZ 1994-es kairói Népesedés és Fejlődés világkonferenciáján megállapított prioritások között szerepel a népesedés, a népességnövekedés és népességstruktúra radikális átalakítása. A világban jelen lévő többi prioritás azonban jelenleg gátat szab ezek érvényesülésének. Idén kerül megrendezésre a Cairo+15 helyzetfelmérés, melynek során az ENSZ megvizsgálja az eddig elért haladást.
Forrás: Bocs Alapítvány
A demográfiai robbanás nem egyenletesen következik be a világon. Ez az egyenetlenség azt jelenti, hogy miközben a fejlődő országokban ugrásszerűen nő a népesség, a világ „boldogabbik felén” ezzel éppen ellentétes folyamat zajlik.

A fejlett országokban ugyanis öregedik és csökken a népesség.

Az aránytalanságokat csökkentené, ha a szegényebb országokban is nagyobb gondot fordítanának a családtervezésre.

A közelmúltban egy másik megdöbbentő tény látott napvilágot, eszerint percenként átlagosan 150 nem kívánt terhesség történik a világon. Ez egy évre számolva majd’ százmillió nem szándékos foganást jelent. Már ezek megelőzése is nagyban befolyásolná az emberiség demográfiai helyzetét. A nem kívánt terhességek visszaszorításával (azaz a tudatos családtervezéssel) lehetővé válna a nyomor radikális csökkentése, s ezáltal az ökológiai válság enyhítése is.

A felelősségteljes szexuális együttlét, a fogamzásgátlás gondolatának elterjesztésével megelőzhetőek lennének a kiskorúak teherbe esése, az abortuszok döntő hányada és a rengeteg nemi betegség kialakulása, illetve továbbterjedése is.

A tudatos családtervezés egész világon történő bevezetésével meg lehetne előzni az évente több százezer anyai halálozást és a több millió csecsemőhalált is.



Persze ez nem újkeletű megállapítás. Már az ENSZ tagjai által megfogalmazott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is a mindenkit egyformán megillető emberi jogok közé sorolta a családtervezéshez való jogot.

Ez a jog csak úgy lenne biztosítható, ha a világ minden emberének lehetősége, azaz eszköze lenne erre. Ez azt jelenti, hogy az egyéni elhatározás ne ütközzön vallási, kulturális és az adott közösség által előírt egyéb normákba.

A nemzetközi közösség – legalábbis a deklarációk szintjén – elkötelezett a minden ember számára egyformán elérhető családtervezés jogának biztosítása mellett. Ezt fejezi ki a világ szinte valamennyi állama által aláírt 5. Milleniumi Fejlesztési Cél is, ami kitűzi a határidőit is, ez pedig 2015 lenne.

Persze, ne legyenek illúzióink. Ez a célkitűzés a közeljövőben nem fog megvalósulni. Még az sem elképzelhető – látva a jelenlegi folyamatokat –, hogy a negatív tendenciák megfordulnak.
Forrás: HírExtra/Bocs Alapítvány/un.org
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 12. 11:43
Nem lehet megállitani a népességnövekedést,mert egyes vallások:Pl.muszlim,egyenesen kötelezővé teszik a gyerekszülést!Az arab lakosság száma 1920-ban néhány millió volt,ma már 200 millió felett jár.A muszlim világ 1,2 milliárd főt számlál!Izraelben az 1948-ban 160 000-es arab lakosság a családtervezési propaganda ellenére is mára 1,2 millióra nőtt!
aser
2009. július 12. 11:14
Az tulzás,hogy már most 130%-on van a föld élelem termelő képessége(Eltartóképesség).Mert csak max.100% lehet.Ha több a lakosság,akkor a többlet meghal.
butus55
2009. július 12. 09:23
Lasssan el kellene gondolkoznunk, hogy mi is az emberiség célja. Nekem mindig az ötödik elem Korg-ja(azt hiszem így hívják) jut eszembe, aki a pénzért és hataalomért bármit megtett, ha rajta múlik akkor elpusztul a Föld.
A világ vezető hatalmainak ez számít csupán, sokkal fontosabb az egyéni érdek a közöstől. Azt gondolják, hogy a népbutítás hasznos számukra.
A természet már rég kidobta volna az életképtelen egyedeket magából, de a vezető hatalmak a többiektől elvett vagyonból nagylelkű adományokkal, segélyekkel támogatja a szegénységet. A jövő nem érdekli őket, bunkereket építenek a túlélésre, ahelyett, hogy a meglévő életteret tennék élhetővé.
Fel kéne fogni végre, hogy nincs amerikai, kínai, cigány, magyar, keresztény, muzulmán, hanem EMBER van. Ha kell a hatalomnak kell beleszólni a szaporodásba, minden egyéb befolyásoló tényezőt félre téve. A hatalom helyett örüljenek hogy mindezt ők tehetik meg.Ne azon törjék a fejüket, hogy 1 liter olajbóól, hogyan lehet még több élelmiszert előállítani. Néha azt kívánom, hogy jöjjön egy földönkívüli civilizáció, ami végre ráébreszt minket erre. Mi itt a kárpát-medencében el sem tudjuk képzelni, hogy milyen értékes helyre születtünk. Vigyázzunk rá!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását