2024. május 8. - Mihály

Földbe áll az élelmiszeripar?

Már most biztosan látszik, hogy nem lesz elég az élelmiszeripari bankgarancia program 30 milliárd forintos forrása - jelentette ki földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár egy szakmai konferencián.
2009. július 9. csütörtök 16:01 - HírExtra
Gőgös Zoltán kérdésre válaszolva elmondta: az agrártárcánál látják, hogy a bankgaranciát "kicsit nehézkesebb felvenni", de a válság előtt kezdődő problémákat nem lehet ezzel a programmal kezelni. Ellenkező esetben ugyanis az országnak "rengeteg pénzt kellene befizetnie az Európai Uniónak". A bankgarancia program lényege, hogy az élelmiszeripari vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank garanciájával középlejáratú forgóeszköz hitelt vehessenek fel a kereskedelmi bankoktól.

A hús-, a baromfi, a tej-, a burgonya-, továbbá a gyümölcs és zöldségfeldolgozással, -tartósítással, malom- és sütőipari tevékenységgel, valamint szőlőbor-termeléssel foglalkozó cégeknek nyújtható bankgarancia mértéke 80 százalék, amihez az állam 90 százalékos készfizető kezessége járul.

A program működtetéséhez 30 milliárd forint garanciakeretet különített el az állam, ami teljes körű kihasználás esetén 37,5 milliárd forint hitel igénybevételét teszi lehetővé.

Egy vállalkozás 200 millió és 2 milliárd forint közötti összegben igényelhet bankgaranciát, amelynek igénybevételére ugyanakkor nincs lehetőségük a csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás vagy végrehajtási eljárás alatt álló, továbbá a - lejárt esedékességű - köztartozással rendelkező, valamint az uniós szabályok szerint nehéz helyzetben lévő élelmiszeripari vállalkozásoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását