Földbe áll az élelmiszeripar?

Már most biztosan látszik, hogy nem lesz elég az élelmiszeripari bankgarancia program 30 milliárd forintos forrása - jelentette ki földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár egy szakmai konferencián.

Gőgös Zoltán kérdésre válaszolva elmondta: az agrártárcánál látják, hogy a bankgaranciát "kicsit nehézkesebb felvenni", de a válság előtt kezdődő problémákat nem lehet ezzel a programmal kezelni. Ellenkező esetben ugyanis az országnak "rengeteg pénzt kellene befizetnie az Európai Uniónak". A bankgarancia program lényege, hogy az élelmiszeripari vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank garanciájával középlejáratú forgóeszköz hitelt vehessenek fel a kereskedelmi bankoktól.

A hús-, a baromfi, a tej-, a burgonya-, továbbá a gyümölcs és zöldségfeldolgozással, -tartósítással, malom- és sütőipari tevékenységgel, valamint szőlőbor-termeléssel foglalkozó cégeknek nyújtható bankgarancia mértéke 80 százalék, amihez az állam 90 százalékos készfizető kezessége járul.

A program működtetéséhez 30 milliárd forint garanciakeretet különített el az állam, ami teljes körű kihasználás esetén 37,5 milliárd forint hitel igénybevételét teszi lehetővé.

Egy vállalkozás 200 millió és 2 milliárd forint közötti összegben igényelhet bankgaranciát, amelynek igénybevételére ugyanakkor nincs lehetőségük a csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás vagy végrehajtási eljárás alatt álló, továbbá a - lejárt esedékességű - köztartozással rendelkező, valamint az uniós szabályok szerint nehéz helyzetben lévő élelmiszeripari vállalkozásoknak.
Forrás: MTI