2024. május 18. - Erik, Alexandra

Elhunyt a vajdasági magyar író

Elhunyt Brasnyó István vajdasági magyar költő, prózaíró, műfordító, akit 66. évében, rövid, súlyos betegség után ért a halál.
2009. július 6. hétfő 11:17 - HírExtra
Brasnyó István a vajdasági Moholgunarason született 1943-ban. Az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén folytatott tanulmányokat. Szabadfoglalkozású író volt - írja hétfői számában a Magyar Szó című vajdasági napilap.

Brasnyó István munkásságát több jelentős vajdasági elismeréssel jutalmazták. 1972-ben és 1974-ben Neven-díjjal tüntették ki, emellett kétszer kapta meg a Híd Irodalmi díjat, 1976-ban és 1988-ban. A Szirmai Károly Irodalmi Díjat 1978-ban, a Műfordítói Bazsalikom-díjat pedig egy évvel később ítélték oda neki. Kétszer lett első díjas a Fórum Könyvkiadó regénypályázatán, 1983-ban és 1988-ban.

Regényei, novellái megkerülhetetlen darabjai a vajdasági magyar és az egyetemes magyar irodalomnak. A nyolcvanas években jelent meg regénytrilógiája, a Majomév (1984), a Macula (1988) és az Árvaház (1989) című kötetekkel. A kilencvenes években írta a Szokott-e ősz lenni Paraguayban? (1992), Az írmag (1993) és a Kész regény (1996) című műveit.

Brasnyó Istvánt kedden temetik az újvidéki városi temetőben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását