2024. május 27. - Hella

A világegyetem "leghidegebb" pontja

Elérte az ultrahideg állapotot az Európai Űrügynökség (ESA) által májusban felbocsátott Planck-űrteleszkóp; hőmérséklete mínusz 273,05 Celsius fok, azaz mindössze egytized fokkal magasabb, mint az abszolút zéró, jelenleg ez a világegyetem leghidegebb pontja.
2009. július 6. hétfő 21:05 - HírExtra
A május 14-én útjára indult űreszköz az ősrobbanás utáni forró világegyetem maradványsugárzását vizsgálja minden eddiginél jobb térbeli felbontással és érzékenységgel. Ez a világegyetemet betöltő elektromágneses sugárzás, az úgynevezett kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás. Az ősrobbanás után körülbelül 380 ezer évvel az atommagok és elektronok atomokká álltak össze, és a fotonok (fény) számára a világegyetem átlátszóvá vált. A mikrohullámú háttérsugárzás ebből az időből származik - olvasható a BBC hírei között.

A mínusz 273,05 Celsius fokos hőmérsékletet mellett az űrteleszkóp detektorai, az elektromágneses sugárzást mérő bolométerek maximális érzékenységgel működnek, ahogy vizsgálják az ősi fényt. A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás kutatása a Planck-űrteleszkóp tervezőinek reményei szerint a világegyetem koráról, alakjáról és fejlődéséről szolgáltat felvilágosítást.

Az Űrteleszkóp, amelyet a Földtől másfél millió kilométeres távolságra küldenek, az első adatokat a tervek szerint 2010-ben küldi.

A mínusz 273,05 Celsius fokos hőmérsékletet részben úgy érték el, hogy az űrteleszkópot állandóan távol tartják a Nap melegétől - a hőpajzsok és a forgatás révén mínusz 220 Celsius fokra sikerült levinni az űrteleszkóp belsejében uralkodó hőmérsékletet. A további munkát az űreszköz saját három aktív hűtőrendszere végezte, amely csaknem az abszolút zéró közelébe vitte le a hőmérsékletet, amikor elméletileg megszűnik az atomok mozgása.

Az Európai Űrügynökség a Planck-űrteleszkóppal egyidejűleg bocsátotta fel a Herschel-űrtávcsövet, amely rövidebb hullámhosszú sugárzást vizsgálja, azt kutatva, hogy miként születnek a csillagok, s hogyan fejlődnek a galaxisok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását