2024. május 19. - Ivó, Milán

Mérőállomás gyalogosan és kétkeréken

Anglia városi bicajosai és gyalogosai mozgó légszennyezés-mérő állomásokba mennek át hála egy új kormányprogramnak, amellyel az ország városainak levegőjéről szeretnének többet megtudni. A hagyományos szenzorok nem gyűjtenek elég információt.
2009. július 1. szerda 08:03 - HírExtra
A londoni Imperial College kutatócsoportjának vezetésével, a közeljövőben három fajta új generációs mérőműszert fognak a kétkerekűekre és a járókelőkre erősíteni, melyek a légszennyezettséggel kapcsolatos információkon kívül, a zajszennyezés aktuális fokáról is tájékoztatják a szakembereket. A programban később gépjárművek és a forgalmi csomópontok jelzőtáblái és részt fognak venni.



Környezetmérő Rácsrendszer (MESSAGE) három éves kutatómunka és tervezés gyümölcse, a kísérleti fázisban egy 100 pontból (szenzorból) álló hálót képeznek Dél-Kensington, Leicester, Gateshead és Cambridge önkénteseinek segítségével, hogy megvizsgálják hogyan működik a rendszer, ha egyidejűleg különböző környezeti adottságokkal rendelkező helyszíneket tartanak megfigyelés alatt. Reménység szerint, az új technológia eddig soha nem látott részletgazdasággal fogja feltérképezni Nagy-Britannia levegőjének állapotát.

Az egyik kutatásvezető, John Polak a SkyNews-nak nyilatkozva kifejtette: „Nagyon sok olyan dolog van, amit még nem tudunk falvaink és városaink légszennyezettségével kapcsolatban, mivel a nagy általánosságban használt mozdulatlan berendezések közel sem szolgáltatnak annyi adatot, mint amennyire szükségünk lenne. Az új rendszernek olyan jövőt képzelünk el, ahol több száz vagy több ezer mozgó műszer fogja mérni és értelmezni a lakott területek levegőállapotáról begyűjtött információkat”.

A mozgó berendezésekkel egyidejűleg 5 különbözőféle mérgező összetevő szemmel tartása lesz lehetséges, beleértve ebbe az ártalmas nitrogén- és kéndioxidokat is. Maga a szenzor elég kicsi ahhoz, hogy kényelmesen elférjen a biciklis vagy gyalogos zsebében, a kipufogófüstön kívül a cigaretta égéséből származó szénmonoxidra is érzékeny. A begyűjtött adatokat ideiglenes gazdája mobiltelefonján keresztül közvetíti a kutatóközpontba, ahol a szakemberek egy háromdimenziós felhőmodellben összesítik azokat, amit aztán a Google térképein keresztül bárki otthonról is megnézhet.
Forrás: HírExtra / SkyNews
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását