2024. május 18. - Erik, Alexandra

Soha nem látott egységről beszéltek

Európa soha nem volt ennyire egységes mint napjainkban - mutatott rá a finn, a szlovén és a svájci elnök szombaton Budapesten, a vasfüggöny átvágásának 20. évfordulóján tartott megemlékezésen.
2009. június 27. szombat 14:30 - HírExtra
Tarja Halonen finn elnök beszédében kiemelte: 1989-ben felgyorsultak az események Európában, és Finnország is nagy örömmel vett részt a folyamatban, állt ki az emberi jogok mellett. Magyarország volt a példája annak, hogy van lehetőség a változásra.

Nagyra értékelik a húsz évvel ezelőtt hozott döntés - mondta. Európában napjainkban egyre szorosabb az együttműködés, sokkal élénkebb, mint valaha, ugyanakkor a jelenlegi helyzet mégsem rózsás. A gazdasági válság bizonytalanságot teremtett, a munkanélküliség pedig veszélyezteti a szociális stabilitást. Az Európai Uniónak részt kell venni a válságkezelésben, közös, globális választ kell adni - tette hozzá a finn elnök.

Danilo Türk szlovén elnök is arról beszélt, hogy ma Európa sokkal egységesebb, mint korábban bármikor. Az EU intellektuális térséggé válik, ami a kontinens további fejlődése szempontjából elengedhetetlen - fűzte hozzá. Az Európai Uniónak meg kell nyílnia a világ felé is, a magába forduló Európa nem lehet fenntartható. Elsősorban az Egyesült Államokkal kell mély kapcsolatokat fenntartani, de nem szabad elfelejteni Oroszországot és a keleti partnereket sem. Új páneurópai elrendezésre van szükség - tette hozzá.

Az 1980-as években meghozott apró lépések és reformok vezethettek a vasfüggöny lebontásához - hangsúlyozta Danilo Türk.

Hans-Rudolf Merz svájci elnök beszédében kiemelte: 1989-ben a progresszív erők néhány hónap alatt képesek voltak a bebetonozott rendszert felborítani. A határnyitással Magyarország döntő rést ütött a kommunista rendszerben - fogalmazott. 1989-ben igazi lendületet vett a politikai hangulat, ez pedig jelentős változásokhoz vezetett. Ma, a pénzügyi válság idején is erre a hangulatra van szükség. A válság esély arra, hogy ismét a társadalmi és az emberi értékek felé forduljon Európa - hangsúlyozta a svájci elnök.

A megemlékezésen levetítették az 1989 a csodák éve című rövidfilmet. A nyolcperces videóban korabeli fényképeket és híradórészleteket ismerhettek meg a nézők. A felvételeken megszólalt Horn Gyula akkori külügyminiszter, német partnere, Hans-Dietrich Genscher, valamint Helmut Kohl kancellár is. Emellett például egy keletnémet menekült és egy magyar határőr is beszélt emlékeiről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását