2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fekete halál a Földközi-tenger partján

A líbiai hatóságok jelentése szerint, a rettegett bubópestis tört ki újra az ország Földközi-tenger partján fekvő Tobruk nevű városában. A WHO kedden jelentette be, hogy szakértőket küld az eddig 16-18 megbetegedést számláló járvány kivizsgálására.
2009. június 22. hétfő 07:44 - Tatai Gábor
„A hivatalos jelentés szerint bubópestisről van szó” – nyilatkozta a Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) járványügyi szakértője a Reuters-nak és azt is hozzátette, hogy a szervezetnek egyelőre nem áll módjában teljes képet adni a tobruki helyzetről. A WHO különleges szakértői csoportjának először is majd azt kell megállapítania, hogy a regisztrált megbetegedések közül hány esetben van szó valóban szeptikaemiás pestisről, és mennyit vettek nyilvántartásba csupán az indokolt gyanú alapján. Líbia eddig egyetlen halálesetről tájékoztatta a WHO-t azt követően, hogy Tripoli nemzetközi segítségért folyamodott a kialakuló krízis miatt.

Van-e rosszabb a sertésinfluenzánál?

Pestissel machinál az al-Kaida?
Pestisről legutóbb akkor hallhattunk, amikor nemrég Észak-Afrika egyik al-Kaida kiképzőtáborában állítólag elszabadult a biológiai fegyvernek szánt kórokozó és a baleset folytán a tábor valamennyi tagja az életét vesztette. Bár a sztorit szinte minden nagyobb hírforrás felkapta, az eset valódiságát azóta sem sikerült senkinek bizonyítania. Annyira azonban elegendő volt, hogy rávilágítson: a pestis 2009-re is halálos fenyegetés maradt, amit a terroristák is éppolyan jól tudnak, mint maguk a szakértők. A pestis baktérium egy a fekete halálnál is veszedelmesebb, ám ritka előfordulású formája például mindenfajta állati közvetítés nélkül, egyszerű cseppfertőzéssel (tüsszentéssel) terjedhet az egyik emberről a másikra. Bár még a tüdőpestis ellen is létezik antibiotikum, a betegség mindössze 24 óra leforgása alatt végez az áldozatával, mely idő aligha elegendő, akár csak a kór azonosításhoz is, lévén, hogy az illető előbb belehal, minthogy a tünetek jelentkeznének.
A bubópestis - vagy középkori nevén feketehalál - az áldozatok bőrén kialakuló jellegzetes, tojásnagyságú fekete duzzanatokról és vörhenyes kiütésekről kapta a nevét, mely tünetek hányással és magas lázzal járnak együtt. Egészen napjainkig, évente közel 100-200 ember esik áldozatául, a betegség csupán néhány nap leforgása alatt képes ölni, ha nem kezelik időben antibiotikummal. A történelem legnagyobb pestisjárványa 1347 és 1351 között tombolt, a legóvatosabb számítások szerint is, néhány év leforgása alatt közel 75 millió embert döntött tömegsírba, beleértve ebbe a korabeli Európa lakosságának csaknem egyharmadát. A feltételezések szerint, a fekete halál ekkor először Ázsiában ütötte fel a fejét, ahonnan a Közel-Kelet és Afrika érintésével jutott el Európába is.

Tobruk, ahonnan a legújabb kitörést jelentették, alig 125 kilométerre található az egyiptomi határtól, Líbiából már több mint két évtizede nem jelentettek hasonló megbetegedéseket. Egyiptom már a sertésinfluenza felbukkanásának legelső napjai óta elkeseredetten küzd az időközben világjárvánnyá nyilvánított vírus terjedése ellen, Kairó egyelőre pestises esetekről még nem kapott hírt, ám a betegség terjedésének kiszámíthatatlanságaiból fakadóan a kormány tovább szigoríthatja az egészségügyi előírásokat. A pestises kórt a rágcsálók testén élősködő bolhák hordozzák, melyeket gyakorlatilag képtelenség teljesen kiirtani, vagy megakadályozni, hogy más állat, vagy emberek felé továbbítsák a halálos baktériumot.

Képtelenség kiirtani


A WHO jelentése szerint évente mintegy 1000-3000 pestises esetet regisztrálnak világszerte, melyeknek körülbelül 30-60 százaléka végződik halállal. Az elmúlt időszakok kimutatásaiban az olyan országok vezetik a leginkább sújtottak listáját, mint Madagaszkár, Tanzánia, Mozambik, Malawi, Uganda, vagy a Kongói Demokratikus Köztársaság. Nem csak Afrikában, hanem a világon bárhol felütheti a fejét a feketehalál, így akár az Amerikai Egyesült Államokban is, ahonnan például évente 10-20 esetet is dokumentálhatnak. Bár a járványok többé-kevésbé helyi jellegűek maradnak a gyors kezelés és az időben meghozott intézkedéseknek köszönhetően, a kutatók szerint a pestis a mai napig nem vesztette el a világjárvány potenciálját.

„Akkor szabadulhatunk csak meg a pestistől, ha megszabadulunk az összes rágcsálótól is, ami természetesen merő képtelenség” – nyilatkozta a BBC-nek a Liverpool-i Egyetem etológus professzora, Mike Begon. „A pestishez hasonló betegségek folyamatosan cirkulálnak a Föld rágcsáló populációjában, és a legtöbb esetben, a kór szinte semmi hatással nincsen rájuk” – teszi hozzá Begon, aki végül megnyugtatásul még azt is kifejti, hogy a számtalan pestises fertőzés közül majdnem mindegyik kezelhető antibiotikummal, feltéve hogy még idejében észlelik. Amennyiben a tobruki járványt a WHO is a bubópestissel azonosítja, az összes fertőzött azonnali orvosi kezelése mellett, a velük közelebbi kapcsolatban álló személyeket is el kell különíteni megfigyelés céljából.
Forrás: HírExtra / BBC News
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását