2024. május 18. - Erik, Alexandra

Már látogatható az athéni Akropolisz Múzeum

A nagyközönség számára is kinyitotta kapuit vasárnap az új athéni Akropolisz Múzeum, amelynek több mint négyezer antik darabból álló gyűjteményét az év végéig névleges összegért, mindössze egy eurós belépti díjért tekinthetik meg a látogatók.
2009. június 21. vasárnap 20:06 - HírExtra
A felfokozott érdeklődést jól jelzi, hogy az interneten árusított jegyek mind az utolsó szálig elkeltek az első négy napra. A szervezők telt házat vártak már a hét végére is. A hivatalos szombat esti megnyitó ünnepségen az Elgin-márványszobrok Athénba való hazatéréséért emelt szót Karolosz Papuliasz görög elnök. Szavaival arra célzott, hogy Görögország reményei szerint az ókori fellegvár lábától 300 méterre elhelyezkedő csupa üveg palota elősegítheti, hogy visszakapja a Parthenon 2500 éves frízeit, amelyek két évszázada a British Museum kincseit gazdagítják, miután Lord Elgin, aki Anglia nagykövete volt az Oszmán Birodalomban, 1806-ban leszedette az épületrészeket Pallasz Athéné templomáról, és Londonba szállíttatta azokat.

Athén három évtizede harcol a márványfrízekért. "Itt az ideje, hogy begyógyítsuk a műemlék sebeit, és a márványszobrok visszakerüljenek oda, ahová tartoznak. Ez a múzeum nemcsak modern, hanem ökumenikus is. Ez a mi identitásunk, a mi büszkeségünk" - mondta az államfő az avató ünnepségre a világ minden tájáról érkezett neves személyiségek, köztük állam- és kormányfők előtt.

Jelen volt mások között José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Macura Koicsiro, az ENSZ kulturális és oktatásügyi szervezetének, az UNESCO-nak a főigazgatója. Feltűnő módon a brit kormány nem képviseltette magát hivatalos szinten.
A márványfrízekkel kapcsolatban a British Museum illetékesei mindeddig azzal érveltek, hogy Görögország nem rendelkezik méltó kiállítóhellyel, ahol a nagyközönség elé tárhatná az antik műkincseket.

Antonisz Szamarasz kulturális miniszter szerint az új létesítmény a múltja előtt tisztelgő modern Görögország jelképe. Naponta tízezer látogatót fogadhat a 25 ezer négyzetméter alapterületű (ebből a kiállítási terület 14 ezer négyzetméter) múzeum, amelynek építését tiltakozások és bürokratikus ügyintézés miatt hosszú időn át halogatták. A tervek Bernard Tschumi svájci sztárépítész nevéhez fűződnek, aki sikeresen kihasználta a természetes fényt adta lehetőségeket, s igyekezett "beépíteni" az épületbe a görög főváros csodálatos panorámáját: szinte minden teremből gyönyörködhetnek a látogatók az athéni nevezetességek látványában.

Az épületnek három fő- és két közbülső szintje van. Üvegfelülete 1200 négyzetméter. A 130 millió eurós összköltségű építkezés több mint tizenegy évig tartott. Eredetileg 2004-ben, az olimpiai játékokra kívánták felavatni, de az alapok kialakításánál antik házak fundamentumaira bukkantak. Azok most az épület részét képezik.
A múzeum, amely arra hívatott, hogy emlékeztesse a látogatókat az Akropoliszra, legfelső szintjén annak legfőbb templomát, a Parthenont kelti életre.

Itt sorakoznak fel a Parthenon 2500 éves szobrai, s fel vannak tüntetve a hiányzó műalkotások is. A Londonban lévő márványok helyét istenek, hősök és állatok gipszöntvényei töltik ki. Némely alkotás azonban mindörökre elveszett, háborúk és természeti csapások áldozatává vált.

A felsőbb szintekre széles lépcsősor vezet, amely a látogatót a Propülaiára, az athéni Akropolisz Mnésziklész által tervezett kapuépületére emlékezteti. A múzeum bemutatja az Akropolisz összes korszakát, beleértve a preklasszikus kor művészetét. Az épület érdekességei közé tartozik a földszinti üvegpadló, amelyen keresztül a látogatók figyelemmel kísérhetik a lent folyó régészeti feltárásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását