2024. május 4. - Mónika, Flórián

Majd' negyven forinttal drágul a cigaretta!

A legnépszerűbb termékkategóriába tartozó cigarettáknál mintegy 37 forinttal nő egy doboz ára a július elsejével életbe lépő áfa- és jövedéki adóemelés miatt - mondta Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség (MDSZ) elnöke.
2009. június 21. vasárnap 12:21 - HírExtra
 Hozzátette: jelenleg ebben a kategóriában 550 forintba kerül egy doboz márkás cigaretta. Elmondta: ez év július elsejével 5 százalékponttal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, így a tételes adó az 1.000 szálankénti 8.265 forintról 8.405 forintra nő, míg a százalékos adó 28,3 százalék marad. Így a cigaretta minimális jövedéki adója 15.475 forintról 16.000 forintra emelkedik 1.000 szálanként jövő hónap elejétől.

A jövedéki adó emeléséhez társul még az 5 százalékpontos áfaemelés, így a dohánytermékek adója összesen mintegy 10 százalékponttal nő július elsejétől - mondta Patai András. Hozzátette, hogy az Országgyűlés előtt lévő tervezet szerint 2010. január elsejétől további 10 százalékponttal nő ez az adóteher.

Az elnök rámutatott: Magyarországon 2008-ban fél milliárd szállal csökkent a legális forgalomban értékesített cigaretták mennyisége 2007-hez képest, és a gyártók 2009 első öt hónapjában már 5 százalékkal kevesebb forgalmat realizáltak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Patai András kiemelte: a csökkenő fizetőképes kereslet mellett fennáll a veszélye annak, hogy a dohánypiac nem viseli el féléven belül az adók mintegy 20 százalékpontos emelkedését. Hozzátette: a dohányipari szakértők attól tartanak, hogy az intézkedések miatt megbomlik a piaci egyensúly, növekszik az adózatlan termékek aránya, és elmaradhatnak a tervezett költségvetési bevételek is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lovo52
2009. június 21. 13:46
Én nem DOHÁNYZOM!!! De gusztustalan amit müvelnek! Azért emelik a cigi árát, mert egyre kevesebben szivják! Viszont, kell az adóbevétel, igy emelni kell! Tehát, aki sziv, az szopik is!!! Na, valahogy, igy kell csinálni az infláciot! Pedig GORDONKA javitani jött, de eddig csak rontott!!! És most kapcsol az Ötödik sebességbe? Úgy,hogy, megint sziv a Magyar!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását