Majd' negyven forinttal drágul a cigaretta!

A legnépszerűbb termékkategóriába tartozó cigarettáknál mintegy 37 forinttal nő egy doboz ára a július elsejével életbe lépő áfa- és jövedéki adóemelés miatt - mondta Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség (MDSZ) elnöke.

 Hozzátette: jelenleg ebben a kategóriában 550 forintba kerül egy doboz márkás cigaretta. Elmondta: ez év július elsejével 5 százalékponttal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, így a tételes adó az 1.000 szálankénti 8.265 forintról 8.405 forintra nő, míg a százalékos adó 28,3 százalék marad. Így a cigaretta minimális jövedéki adója 15.475 forintról 16.000 forintra emelkedik 1.000 szálanként jövő hónap elejétől.

A jövedéki adó emeléséhez társul még az 5 százalékpontos áfaemelés, így a dohánytermékek adója összesen mintegy 10 százalékponttal nő július elsejétől - mondta Patai András. Hozzátette, hogy az Országgyűlés előtt lévő tervezet szerint 2010. január elsejétől további 10 százalékponttal nő ez az adóteher.

Az elnök rámutatott: Magyarországon 2008-ban fél milliárd szállal csökkent a legális forgalomban értékesített cigaretták mennyisége 2007-hez képest, és a gyártók 2009 első öt hónapjában már 5 százalékkal kevesebb forgalmat realizáltak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Patai András kiemelte: a csökkenő fizetőképes kereslet mellett fennáll a veszélye annak, hogy a dohánypiac nem viseli el féléven belül az adók mintegy 20 százalékpontos emelkedését. Hozzátette: a dohányipari szakértők attól tartanak, hogy az intézkedések miatt megbomlik a piaci egyensúly, növekszik az adózatlan termékek aránya, és elmaradhatnak a tervezett költségvetési bevételek is.

Forrás: MTI