2024. május 19. - Ivó, Milán

A nemzeti parkok csábítása

A Nemzeti Parkok Hete a belföldi ökoturizmus legsikeresebb programja, amelynek hatására érkezett tavaly a magyar nemzeti parkokba a látogatóik ötöde - hangzott el az idei nemzeti parkokról szóló rendezvénysorozat megnyitóján szombaton, a tihanyi Levendula-fesztiválon.
2009. június 20. szombat 15:38 - HírExtra
A tihanyi rendezvény részeként Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter indította el az Ultrabalaton futóversenyt, majd megnyitotta az idei Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatot. Mint kifejtette, a Nemzeti Parkok Hetét 2007-ben rendezte meg először hagyományteremtő céllal a zöldtárca és a Magyar Turizmus Zrt., hogy fellendítse a magyar ökoturizmust, bemutatva a nemzeti parkok által kezelt és működtetett természeti kincseket és kulturális örökséget.     A miniszter szerint mára bebizonyosodott, hogy igen sikeres volt a kezdeményezés, hiszen emelkedett, és tavaly már elérte az 1,2 milliót a nemzeti parkok regisztrált, vagyis fizetős vendégeinek a száma. Ennek több mint duplájára tehető a nemzeti parkok által kezelt, védett területek összes látogatóinak a száma.
    
A Levendula-fesztiválon egyebek közt természetvédelmi, ökoturisztikai, kézműves- és gyermekprogramokkal mutatkozott be a tíz magyar nemzeti park. A fesztivált ötödik alkalommal rendezte meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. 
    
Balogh László, a park igazgatója köszöntőjében elmondta, az évi több mint 300 ezer látogatójával élen jár a balatoni a magyar nemzeti parkok között. Továbbra is nagy gondot fordít a látogatóbarát fejlesztésekre - tette hozzá, köszönetet mondva a zöldtárcának azért, hogy biztosította az önerőt a park által pályázatokon elnyert 1 milliárd forintnyi támogatáshoz.
    
A Levendula-fesztiválon -  a különböző játékos programok, kiállítások és vásárlási lehetőségek mellett - Tihany egyik jelképének, a levendulának termesztésével, fortélyaival és felhasználási módjaival is megismerkedhettek az érdeklődők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását