2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szerdán talán elindul az Endeavour

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA reményei szerint június 17-én elindíthatják az Endeavour űrsiklót a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), de a végső döntést csak hétfőn hozzák meg - közölték a program irányítói.
2009. június 15. hétfő 10:18 - HírExtra
Ha sikerrel végződnek a hidrogénszivárgás miatti javítási munkák, amely miatt a szombatra tervezett startot el kellett halasztani, a NASA megpróbálja szerdán elindítani az űrsiklót - mondta a program helyettes vezetője a Cape Canaveralban tartott több órás munkaértekezlet után. Ha az Endeavourt sikerül szerdán indítani, az LRO/LCROSS holdszondákat a tervezettnél később, 19-én vagy 20-án indítják Atlas-5 hordozórakétával a Cape Canaveraltól nem messze fekvő légi bázisról.

Ha az űrrepülőgép nem indulhat szerdán, a NASA a terveknek megfelelően szerdán indítja a holdszondákat, az Endeavourt pedig június 20-én, a júniusi "ablak" utolsó napján.

Pete Nickolenko programigazgató elmondta, hogy az Endeavour külső üzemanyagtartálya hidrogénfeltöltő berendezésének megjavítása, amely helyi idő szerint vasárnap délután kezdődött, várhatóan hétfőn befejeződik, ezután kipróbálják a rendszert.

Nickolenko hozzátette: a mérnökök még mindig nem állapították meg a hidrogén szökésének okát. A szivárgás 98 százalékos feltöltöttség mellett jelentkezett, hasonlóan ahhoz, ahogy az a Discovery űrrepülőgéppel történt márciusban. A mérnökök most ugyanazokat a javítási munkákat végzik el, mint akkor: kicserélik a hidrogénvezeték csatlakozórendszerét és két tömítést a tartálynál, illetve a földi tápvezetéknél.

Az Endeavour űrrepülőgépen hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - utazik a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra. Fő feladatuk a Kibo japán kutatómodul utolsó elemének felszerelése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását