2024. május 20. - Bernát, Felícia

Még nem döntöttünk a foglyok befogadásáról

Még nincs döntés a guantánamói foglyok befogadásáról, de Magyarország továbbra is nyitott a kérdés megvizsgálására - mondta a külügyi szóvivő hétfőn.
2009. június 15. hétfő 18:05 - HírExtra
"Meg fogjuk erősíteni a találkozó során természetesen azt az elvi egyetértésünket, hogy Magyarország a guantánamói fogolytáborral kapcsolatos döntést támogatja. Nyitottak vagyunk arra, hogy az ezzel kapcsolatos amerikai álláspontot megvizsgáljuk" - mondta Mátrai Zsuzsanna az MTI-nek. A szóvivő hozzátette: továbbra sincs döntés a foglyok befogadásáról, csak széleskörű politikai egyeztetés után születhet meg a határozat ebben a kérdésben.

Nem változott az az álláspont sem, hogy Magyarország legfeljebb 1-2 egykori foglyot fogadhat be, ha megszületik a döntés - tette hozzá.

Daniel Fried amerikai különmegbízott Szabó Vilmos államtitkárral és Várkonyi László szakállamtitkárral tárgyal a Külügyminisztérium képviseletében csütörtöki budapesti útján. A látogatás beleillik az eddigi magyar-amerikai konzultációk sorába - mutatott rá a szóvivő.

Az MTI azon kérdésére, hogy Balázs Péter külügyminiszter múlt heti washingtoni megbeszélésén miért nem tárgyaltak a kérdésről, Mátrai Zsuzsanna azt mondta: egyik fél sem vetette fel a témát.

A szóvivő arról is beszélt, hogy Magyarország üdvözli az Egyesült Államok és az Európai Unió elvi megállapodását a guantánamói foglyok befogadásáról. A most közzétett elvi megállapodás értelmében az Egyesült Államok kötelezi magát arra, hogy a befogadó ország rendelkezésére bocsát a volt foglyokkal kapcsolatos minden szükséges információt, beleértve a titkosszolgálati úton nyert értesüléseket is. Emellett Washington arra is kész, hogy egyes esetekben magára vállalja az érintett életkörülményeinek biztosításához kötődő költségek egy részét.

"Mindig azt hangsúlyoztuk, hogy itt Washingtonnak és Brüsszelnek, illetve az Európai Unió tagállamainak együtt kellene megállapodniuk. Mindamellett, hogy a befogadásról szóló döntés tagállami kompetencia marad" - mondta Mátrai Zsuzsanna.

Jan Krc, a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja az MTI-nek annyit árult el a látogatással kapcsolatban, hogy Daniel Fried budapesti látogatása egy nagyobb európai körút része lesz.

Az MTI diplomáciai forrásokból származó információi szerint az amerikai különmegbízott csütörtöki magyarországi látogatásán a Külügyminisztérium képviselői mellett találkozik a parlamenti pártok képviselőivel is.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később több európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok.

Guantánamón jelenleg mintegy 240 embert tartanak elzárva a világtól, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását