2024. május 20. - Bernát, Felícia

Észak-Koreát bírálta az "atomosok" főnöke

Rossz irányba tett lépésként bírálta az észak-koreai atomfegyver-kísérletet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn Bécsben, a NAÜ kormányzótanácsának ötnapos ülését megnyitva.
2009. június 15. hétfő 16:53 - HírExtra
A kísérleti atomrobbantás "rossz irányba tett rossz lépés" volt, amely ismét konfrontációs hangulatot teremtett, mégpedig éppen egy olyan időszakban, amikor a nukleáris leszerelés kilátásai sokkal jobbak, mint a közelmúltban bármikor voltak - jelentette ki Mohamed el-Baradei hírügynökségi jelentések szerint. Minden érintett felet arra szólított fel, hogy továbbra is törekedjenek egy átfogó diplomáciai megoldásra annak érdekében, hogy Észak-Korea újra csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez (NPT), amelyből 2003-ban lépett ki.

Egy ilyen átfogó megoldás kialakításakor Észak-Korea biztonsági, humanitárius, gazdasági és politikai igényeit is figyelembe kell venni - mondta. A sztálinista ország áprilisban felfüggesztette a NAÜ-vel való együttműködést, és kiutasította a szervezet ellenőreit. Májusban két nukleáris rakétakísérletet, majd egy föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és újraindított egy plutóniumdúsító létesítményt.

Az ülésen egyebek mellett a nemzetközi viták övezte iráni atomprogrammal is foglalkoznak. Baradei legutóbbi jelentése szerint Teherán az elmúlt hónapokban foganatosított szigorú nemzetközi gazdasági szankciók ellenére is folytatta az urándúsítást. A főigazgató kijelentette: reméli, hogy hamarosan politikai párbeszéd kezdődik Irán és az Egyesült Államok között. A kormányzótanács ülése három nappal azután kezdődött, hogy Iránban elnökválasztást tartottak. A választást a hivatalos adatok szerint a hivatalban lévő konzervatív államfő, Mahmúd Ahmadinezsád nyerte, ám az eredményt nem fogadja el legfőbb vetélytársa és kihívója, a reformerként elkönyvelt Hoszein Muszavi és annak hívei sem.

Napirenden lesz még Bécsben Mohamed el-Baradei jelentése az észak-koreai atomprogramról és egy izraeli légitámadásban lerombolt létesítmény romjainál talált uránrészecskék is. Szíria azt állítja a lerombolt létesítményről, hogy használaton kívüli katonai bázis volt, Izrael pedig azt, hogy titkos nukleáris létesítmény volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását