2018. május 22. - Júlia, Rita

Merkelék a válság nyertesei

A konzervatívok és Angela Merkel kancellár a válság "nyertesei" Németországban, népszerűségük folyamatosan növekszik - tűnt ki az Infratest Dimap közvélemény-kutató intézet felméréséből.
2009. június 12. péntek 11:21 - HírExtra
A Die Welt című napilap és az ARD közszolgálati televízió megbízásából végzett kutatás szerint a németek mindenekelőtt a szociáldemokratákkal közösen, nagykoalícióban kormányzó uniópártok és személy szerint a kancellár válságkezelő képességét "honorálják". A németek 74 százaléka vallotta azt, hogy Merkel jó kancellár, ami 2005 őszén kezdődött kormányzása óta ebben a tekintetben az eddigi egyik legjobb bizonyítvány.

A megkérdezettek több mint 60 százaléka vélekedett úgy, hogy Merkelnek továbbra is hivatalban kellene maradnia, míg a rivális Steinmeier külügyminiszter támogatottsága 27 százalékos volt.

A felmérés szerint amennyiben Németországban most vasárnap - és nem pedig szeptember végén - rendeznék az országos választásokat, a CDU/CSU a szavazatok 36-37 százalékát, az SPD pedig 25 százalékát szerezné meg. Töretlen az ellenzéki liberális szabad demokraták népszerűsége, az FDP a voksok 14 százalékára számíthatna. Ebben az esetben pedig létrejöhetne a konzervatívok és a szabad demokraták által célul kitűzött "polgári" koalíció. (A töredékszavazatok kiosztása révén Németországban már 48-49 százalékos választási eredmény birtokában kormányképes koalíció alakítható a Bundestagban.)

Az elmúlt időszakban növekedett a Zöldek népszerűsége, a párt támogatottsága jelenleg 13 százalékos, míg az ugyancsak ellenzéki Baloldal pártja csaknem két év óta a legalacsonyabb szinten, 9 százalékon áll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását